Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatry – muselo k tak velkému požáru dojít ?

Podle některých svědků nemuselo v Tatrách shořet přes 200 hektarů lesa.

Naše redakce dostala mail s fotografiemi a svědectvím jednoho ze svědků požáru ve slovenských Tatrách. Je to názor laika, přesto jsou to zajímavé informace.

Foto 1 a 2 : Požár vznikl před dvanáctou hodinou a první jednotka (1 vozidlo CAS 32) byla na místě ve 12:13 a ihned zahájila zásah.

Foto 3 : Ve 12:45 se k požáru dostavila další jednotka opět s jedním vozidlem.

Foto 4 : Po téměř půl hodině (ve 13:12) se požár díky silnému větru stále šíří a na místě zásahu jsou stále jen dvě auta. Ve 13:27 přihlížející civilisté nevydrží a na linku 150 informují operačního důstojníka, že požár se značnou rychlostí rozšiřuje. Na to jim operační sdělil, že veškerou dostupnou techniku má u požáru v Tatranské Polianke a od 12:30 má potvrzený vrtulník. Krátce poté k požáru přijela třetí cisterna.

Foto 5 : Přibližně po dvou hodinách od vzniku požáru (cca ve 13:45) jsou na místě stále jen tři hasičské vozy.

Foto 6 (14:47) 7 (14:48) a 8 (14:54) : Fotografie ukazují neustálé rychlé šíření požáru.

Foto 9 : V 15:10, kdy autor fotografií opustil místo požáru, je situace čím dál horší a vrtulníky i dostatek hasičské techniky stále v nedohlednu.

Velitel zásahu později sdělil médiím, že v 17:30 (tedy téměř šest hodin po vzniku požáru) absolvoval kontrolní přelet nad požářištěm a povolal na místo leteckou techniku a armádu. Podle některých informací vyjížděly posilové jednotky z dalších krajů Slovenské republiky až po dvou dnech. Výsledkem byl nakonec několik dní trvající zásah a spáleniště velké přes 200 hektarů.

Je možné, že situace byla taková, že i přes nasazení většího množství techniky by se nepodařilo oheň v počátku zvládnout, ovšem připadá mi, že tři vozy na požár lesa za silného větru není moc a že buď velitel zásahu, nebo operační důstojník situaci trochu podcenili. Na druhou stranu podle některých diskusních příspěvků na serveru Hasic.sk volal operační důstojník firmu ATE Poprad, která disponuje vrtulníkem a ti údajně odmítli vzlétnout, dokud nebudou mít na účtu platbu za zásah, přičemž od MV SR dostali v nedávné době 15 milionů SK právě na tyto účely. Ale to jsou jen spekulace, uvítal bych, kdyby se někdo ze zúčastněných hasičů či odpovědných pracovníků HaZZ vyjádřil v diskusi.
Sdílet