Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Včerejší série nehod v Olomouckém kraji

Jednotky profesionálních hasičů Olomouckého kraje od 18 hodiny vyjíždějí k častým dopravním nehodám v kraji.

Bochoř

Hasiči tak s ohledem na aktuální stav vozovky dojíždějí k pomoci lidem po dopravních nehodách s bedlivou opatrností i o svou bezpečnost.

Tísňová linka Hasičského záchranného sboru zpracovává informace o dopravních nehodách během celého dne, kvantita výjezdů k haváriím vozidel se navýšila po 18 hodině.

K první dopravní nehodě vyjíždí v 18:03 jednotka z požární stanice v Uničově, na komunikaci směřující z Dlouhé Loučky, blíže u Valšova Dolu, havarovalo osobní vozidlo a následkem této kolize sjelo mimo komunikaci do příkopu. Došlo zde ke zranění dvou osob, které v době příjezdu hasičů byly v péči přivolané ZZS. Jednotka provedla protipožární opatření a rovněž preventivní kontrolu možného úniku provozních kapalin.

Další tři nehody likvidovaly jednotky z požárních stanice územního odboru Přerov. V 18:35 vyjíždí k pomoci po havárii osobního vozidla druhý výjezd s osádkou z požární stanice v Přerově. Na komunikaci z Horní Moštěnice havarovalo osobní vozidlo a následně zůstalo na střeše, naštěstí se tato nehoda obešla bez zranění. Hasiči zde museli dbát i o vlastní bezpečnost, komunikace v tomto úseku byla velmi namrzlá a vyžadovala povolání posypové vozidla. Po převrácení vozidla zpět na svá kola jednotka provedla opětovnou kontrolu úniku provozních kapalin.

Dvě nehody likvidovali hasiči na dálnici D1 302 a 306 km této rychlostní komunikace došlo k menším dopravním nehodám. V 19:12 vyjíždí k vyproštění osoby z havarovaného vozidla jednotka ze stanice v Hranicích. V úseku dálnice nedaleko Hrabůvky ve směru z Olomouce na Ostravu zůstalo osobní vozidlo mimo komunikaci. Hasiči se k této nehodě museli vrátit nebližším sjezdem. Avizované vyproštění nebylo potřeba, řidič byl již mimo vozidlo a nedošlo ke zranění. Jednotka provedla protipožární opatření k úniku provozních kapalin nedošlo.

Při cestě k této dopravní nehodě hasiči na 302 km D1 narazili na další dopravní nehodu, ohlášením na operační středisko Hasičského záchranného sboru, zde následně byla vyslána jednotka z požární stanice v Lipníku. Dodávkové vozilo po nárazu prorazilo plot, který brání vniknutí lesní zvěře na komunikaci. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

V 19:29 přebírá operační středisko hasičů informaci od ZZS o dopravní nehodě u Olšan na Prostějovsku, na staré komunikaci, zde dle prvotního ohlášení havarovala dvě osobní vozidla a na místě došlo ke zranění jedné osoby. Hasiči při příjezdu k nehodě zjistili, že zde havarovalo pouze jedno vozidlo a zraněnou osobu odvezla ZZS k ošetření do nemocnice. Hasiči na místě zůstali do příjezdu odtahové služby a provedli protipožární opatření a také preventivní kontrolu úniku provozních kapalin.

Jednotka z požární stanice v Přerově již podruhé během večera vyjela ve 20:17 hod k další dopravní nehodě. U obce Bochoř na Přerovsku havarovalo osobní vozidlo a uvnitř zůstal zaklíněný řidič. Při dojezdu jednotky byla zraněná osoba v péči ZZS. Hasiči pro vyproštění vozidla s příkopy rozebrali svodila a vyčkali příjezdu Policie ČR. Následně vrátili vozidlo zpět na kola a vytáhli na komunikaci.

K další dopravní nehodě ve 22:07 vyjela jednotka z požární stanice v Hranicích a to k obci Hustopeče nad Bečvou, směrem na Valašské Meziříčí. Došlo zde k havárii osobního vozidla, které skončilo na střeše v hluboké příkopě. Naštěstí se z vozidla bezpečně podařilo dostat všem osobám. Při nehodě se lehce zranily 2 osoby. Hasiči na místě provedli protipožární opatření a kontrolu úniku provozních kapalin a po příjezdu odtahové služby asistovali s vyproštěním vozidla.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet