Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ranní námraza znovu potrápila Zlínský kraj

Dne 27. 1. 2011 vyjížděli profesionální hasiči na pomoc po několika dopravních nehodách a haváriích ve Zlínském kraji, při kterých se zranilo několik osob.

15:54 – Uherský Brod, Újezdec

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela na pomoc po havárii dodávky u Újezdce. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k havárii dodávky do blízkosti železniční tratě.

Řidič havaroval s dodávkou mimo komunikaci, kde se dostal do blízkosti železnice. Sám při havárii utrpěl jen lehké zranění. Strojvůdce přijíždějícího vlaku včas dodávku uviděl a vlakovou soupravu zastavil. Hasiči pomohli s odtažením vozidla od železničního svršku a uvolnili tak trať k dalšímu provozu.

10:55 – Fryšták, přehrada

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela se svým zásahovým speciálem na pomoc po vážné dopravní nehodě u přehrady nedaleko Fryštáku. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k vážnějšímu střetu dvou osobních aut zn. Š Fabia combi a Toyota Auris.

Podle svědků dostal řidič škodovky smyk v klesání u přehrady, kdy těsně minul protijedoucí autobus a po dalším smyku v zatáčce se střetl s protijedoucí osobním vozem. Při nehodě došlo ke zranění obou řidičů i dalších dvou přepravovaných o­sob.

Jako první na místě pomáhali další řidiči a řidičky. Na místo postupně přijeli policisté, hasiči a zdravotníci se třemi sanitkami. Doprava byla zcela zastavena.

Hasiči pomohli zdravotníkům s vytažením pacientů z vraků aut a s jejich následným naložením do sanitních vozů. Po nutném ošetření byli zranění odvezeni do nemocnice. Doprava na místě byla regulována hlídkami policie nebo řízena na objízdné trasy.

06:48 – Drslavice

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu byla vyslána na pomoc po havárii osobního auta u obce Drslavice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50 došlo k havárii osobního auta zn. Renault Clio.

Řidička havarovala za jízdy mimo komunikaci, kde se s autem převrátila na střechu. Ve voze cestovala s malým asi půlročním dítětem. Při nehodě se řidička zranila v oblasti ramene.

Hasiči a zdravotníci přijeli na místo nehody současně. Lékař si do své péče převzal jak zraněnou řidičku, tak i malé dítě. Oba byli převezeni do nemocnice k další péči a vyšetření. Hasiči zajistili vrak vozu proti případnému požáru a úniku provozních kapalin.

05:53 – Leskovec

Jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína vyjela na pomoc po hlášené vážné dopravní nehodě u obce Leskovec. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/57 došlo k vážné dopravní nehodě mezi dvěma osobními vozy zn. Opel Corsa a Š Fabia sedan.

Po vzájemném čelně bočním nárazu došlo ke zranění jak řidičky prvního vozu, tak i řidiče ve druhém autě. Po nárazu skončil Opel mimo vozovku a v hlubším příkopu, druhý vrak zablokoval hlavní silnici.

Zdravotníci a hasiči ze Vsetína přijeli na místo nehody takřka současně. Lékař si do své péče převzal oba zraněné a na pomoc si nechal vyslat další vůz zdravotnické záchranné služby. Původní hlášení o možném vyprošťování zraněných se na místě nepotvrdilo. Oba pacienti byli odvezeni do nemocnice.

Hasiči zajistili vraky vozů proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. V ranní dopravní špičce museli hasiči řídit kyvadlově dopravu asi čtyřicet minut, a to až do příjezdu hlídky policie.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet