Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolný hasič ze Strašic ohlašoval bomby a požáry

Policisté rokycanské služby kriminální policie a vyšetřování zahájili tento týden trestní stíhání obviněného muže ze Strašicka pro pokračující přečin šíření poplašné zprávy a pro přečin poškození cizí věci.

Ilustrační foto

Tohoto se měl dopustit v listopadu loňského roku a v lednu letošního roku, když opakovaně oznamoval pod smyšlenými jmény na lince tísňového volání požáry a uložení bomb v obci Strašice, ačkoli věděl, že tato tvrzení se nezakládají na pravdě. V jednom případě pak měl požár i založit.

V listopadu takto oznámil požár kontejneru s lupením, o den později požár kontejneru u ubytovny, další den požár kuchyně v rodinném domě a hned následující den uložení bomby ve Strašicích s uvedením čísla a posléze s tvrzením o uložení bomby v ubytovně.

Svá oznámení v tomto měsíci rozšířil i o další objekty. Ke konci měsíce měla být v dopoledních hodinách uložena bomba i v základní škole. Ve stejný den večer pak nahlásil, že se ve Strašicích kouří ze sklepa jednoho z paneláků a tento den pak měl o hodinu později založit požár ve sklepní části strašické bytové jednotky, když zapálil zde uložený gauč, přičemž došlo i k zahoření odloženého dřevěného kredence, stolku a poškození malby sklepních prostor, čímž byla způsobena škoda přesahující šest tisíc korun. První lednový den pak zavolal opětovně a oznámil požár kontejneru u kostela ve Strašicích.

Na základě uskutečněných telefonátů byly provedeny výjezdy jednotek Hasičského záchranného sboru, místních členů sboru dobrovolných hasičů a policistů i strážníků obecní policie. V případech, kdy bylo oznámeno uložení nástražného výbušného systému byly provedeny rozsáhlé prohlídky všech možných prostor, ubytoven a v případě, který se týkal místní školy byla provedena i evakuace žáků a personálu v celkovém počtu přes 200 osob.

Případu byla ze strany policistů od prvních chvil věnována maximální pozornost. Rokycanští kriminalisté se všemi získanými informacemi k případu intenzivně zabývali a díky důslednému šetření a prověřování je pak stopy přivedly i k osobě podezřelého, který se k popsanému jednání doznal.

Z provedeného šetření vyplývá, že motivem k jednání obviněného bylo získání prestiže, zviditelnění a uznání dobrovolných hasičů veřejností. Informace o členství obviněného v určité organizaci nebudeme s ohledem na možné ohrožení jejích zájmů poskytovat.

nprap. Jana Tomková
KŘP Plzeňského kraje
Policie ČR

Sdílet