Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ziegler a POŽÁRY.cz – navštívili jsme výrobní závod v Mülhau

Server POŽÁRY.cz představuje svého nového partnera, kterým je světoznámý výrobce hasičských vozidel a příslušenství, německá firma Ziegler.

Vznik se datuje do roku 1891, kdy Albert Ziegler založil firmu na výrobu požárních hadic. Na tomto poli dosáhla značka Ziegler mnoho úspěchů, hadice pochopitelně produkuje dodnes. Než však postavila první hasičský automobil, uběhlo několik desítek let. Cesta k nim vedla mimo jiné i přes motorové stříkačky. Ty, které v současnosti Ziegler vyrábí, mají motor Škoda. Ziegler je dnes je jedním z největších producentů této techniky na světě.

Naše redakce navštívila 20. ledna 2011 jeden ze závodů této firmy, konkrétně továrnu v německém městě Mülhau, kde došlo ke stvrzení spolupráce serveru POŽÁRY.cz a Albert Ziegler GmbH & Co. KG. Jelikož je firma novým partnerem našeho webu, bylo nám umožněno si celou tamní výrobu prohlédnout a tím pádem vám ji i představit.

Na úvod nás uvítal ředitel závodu, kterým je Gerd Pohler, jenž u firmy působí již téměř 20 let. Poté nám stručně představil jak historii, tak výrobní program firmy Ziegler. Byli jsme seznámeni rovněž i s finančními aspekty i objemem výroby jak závodu v Mülhau, tak společnosti celkově.

Pod značkou Ziegler spatří světlo světa každý rok v průměru 800 ks požárních automobilů, což je úctyhodné číslo. Na jejich výrobě se podílí zhruba 1500 zaměstnanců, sdělil ředitel Pohler.

Následně byl redakcí serveru POŽÁRY.cz představen obsah našich webových stránek a volně prodiskutována hasičina v České republice.

Po obědě jsme se vydali na prohlídku do výrobních prostor. Prošli jsme rozsáhlý několikapodlažní výstrojní sklad, kde jsou veškeré sortimentní záležitosti pro samotný prodej či vybavení automobilů. Zaujala nás informace, že každá spolková země má jiné uniformy. Toto si v podmínkách ČR nelze představit. Ze skladu se volně přešlo do servisních a předávacích prostor. Jak už je naznačeno, v těch probíhají – kromě běžných zákaznických a reklamačních oprav – rovněž výstupní kontroly vozidel, před jejich finálním předáním odběrateli. Během naší přítomnosti byl zde k vidění na ,,garančce“ Mercedes dobrovolných hasičů Belgershain a předával se malý MAN LF10 pro dobrovolné hasiče Druisheim. Vedle něj stál čerstvě vyskladněný technický kontejner pro profesionální hasiče města Hamburk, který nám blíže představil ředitel pobočky za tlumočení českého zástupce firmy, Jiřího Mlatečka.

O dokonalém vybavení by bylo zbytečné psát, líbil se nám vozíkový systém uvnitř kontejneru. Vozíky na uložení a přepravu příslušenství z něj ven jsou vybaveny brzdou, Ziegler je jedinou firmou, která toto řešení nabízí. Všechna kola jsou řiditelná a všechna brzděna, vozíky se mohou pohybovat až po uvolnění brzdy madlem. Názorně nám bylo předvedeno, že se vozík o hmotnosti okolo 500 kg bez problémů zastaví i na nakloněné ploše. Zajímavým řešením u jednoho z kontejnerů bylo rovněž zadní čelo, které fungovalo zároveň jako zvedací plošina – takto vybavený kontejner tedy není nutno skládat.

Poté jsme se přesunuli do sousední haly, která již sloužila jako kompletní výrobní linka. Tam nám byl představen kompletní postup výroby nástavby vozu – od příjezdu podvozku, po odjezd hasičského automobilu.

Po vstupu do haly jsme se ocitli v lakovně – po levé straně lakovací box, po pravé pak hotové nebo připravené díly. Při pohybu po výrobní hale jsme postupně prošli oddíl, ve kterém vznikaly bedny a vozíky, montovala se čerpadla, nádrže a rovněž nám byl detailně představen systém kompletně samonosné nástavby ALPAS, která se u Zieglera používá. Na několika připravovaných podvozcích včetně budoucí výškové techniky jsme tedy měli možnost vidět všechny fáze výroby vozidel. Zajímavý bude dvoucestný speciál pro hasiče z Kanárských ostrovů, ten vám jistě představíme zhruba v polovině roku, kdy je termín jeho dokončení.

Nutno říci, že prostředí výroby i očividně pečlivý přístup k výrobě v nás zanechal veskrze pozitivní dojem. Jak jsme již uvedli na začátku, je společnost Ziegler novým partnerem webu POŽÁRY.cz, můžete se tedy těšit, že se s novinkami i zaběhlými zajímavými produkty budete setkávat například v naší sekci Technika a rovněž můžeme naznačit, že se brzy podíváme do Zieglerovské centrály, kde se vyrábí například i majestátné letištní automobily Z8, kterých Ziegler dodává po celém světě množství, které nás při prezentaci těchto dat velmi překvapilo. Firmě se podařil na poli této techniky husarský kousek, když uspěla právě s vozy Z8 u letištních hasičů ve Frankfurtu nad Mohanem, který byl doposud téměř výhradně baštou konkurence. Ziegler zaznamenal v nedávné době také rozsáhlou zakázku pro německou armádu.

Kontaktní osoba – zástupce firmy Ziegler pro Českou republiku, na kterou se lze kdykoliv obrátit, je Jiří Mlateček – web domácího zastoupení Ziegler Hasičská Technika s.r.o. www.ziegler-ht.cz

Sdílet