Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Na obchvatu u Olomouce unikl formaldehyd

Jednotky profesionálních stanic z Olomouce a Prostějova zasahovaly 28.01.2011 u úniku nebezpečné látky na pozemní komunikaci na ochvatu Olomouce. Ve směru od Prostějova na Hradec Králové uniklo z návěsu nákladního vozidla na vozovku zhruba 200 litrů formaldehydu z plastové nádrže.

Prvotní informaci přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje ve 14:40 hod a k likvidaci byla operačním střediskem vyslána osádka druhého výjezdové vozidla společně s chemickým kontejnerem ze stanice Olomouc, náhledně doplněna o výpomoc jednotkou ze stanice v Prostějově.

Řidič nákladního vozidla ve zpětném zrcátku zpozoroval únik látky na komunikaci a vozidlo zastavil. Na návěsu převážel náklad s 18 plastovými nádržemi o objemu 1000 litrů a 6 nádrží o objemu 600 litrů. Prvotním průzkumem jednotky v dýchací technice, již z dálky viditelný únik z praskliny ve spodní části, potvrdil nutnost provedení zásahu plné protichemické ochraně. Hasiči vytýčili páskou bezpečnostní zónu a vybudovali dekontaminační prostor. Následný zásah v nebezpečné zóně byl prováděn v protichemických oblecích a dýchací technice. Únik nebezpečné látky hasiči zamezili za použití tmelu a pásky. Vodním proudem jednotka ředila již uniknutý formaldehyd na komunikaci.

Do náhradních sudů hasiči postupně přečerpali nebezpečnou látku. Následným průzkumem v návěsu vozidla byla zjištěna na další plastové nádrži také trhlina v horní části a stejným způsobem jednotka provedla přečerpání do náhradního sudu. Během zásahu, který trval několik hodin, zřízené skupiny zasahujících hasičů z Olomouce postupně prostřídala přivolaná pomoc hasičů z požární stanice v Prostějově. Po skončení likvidace úniku a přečerpání hasiči za použití vysokozdvižného vozíku z návěsu přeložili poškozené plastové nádrže, které si společně s náhradními sudy převzala specializovaná společnost na likvidace chemických havárií a po dohodě s majitelem vozidla je převezla k uskladnění.

Během celého zásahu byl provoz na komunikaci ve směru od Prostějova přerušen. Doprava byla odkláněna městem Olomouc. Na závěr zásahu hasičů se na místo dostavila správa a údržba silnic a dálnic a provedla posyp místa po chemické havárii. Následkem provádění ředění nebezpečné látky vodou a nízkými teplotami již v podvečerních hodinách zůstal úsek po zásahu namrznutý.

Celý zásah hasičů trval do 19:41 hodin a poté bylo místo předáno Policii ČR, která prováděla zabezpečení komunikace při práci správy a údržby silnic a dálnic. Provoz na komunikaci byl uveden opět do plného provozu po dvacáté hodině.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet