Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Představujeme: JSDH Velké Opatovice

Město Velké Opatovice se nachází ve střední části Malé Hané, tzv. Boskovické brázdě, pod 50. rovnoběžkou severní šířky. Ve městě funguje spousta dobrovolných spolků, z nichž nejlépe organizovaným je místní Sbor dobrovolných hasičů. V roce 1873 byl oficiálně založen sbor, a to jako třetí venkovský s českým velením na Moravě.

Město Velké Opatovice je zřizovatelem Jednotky sboru dobrovolných hasičů, která je zařazena jako JPO II/1 . Jednotka disponuje technikou – T815 CAS 24, T815 CAS 32, DA-VW. Máme potřebnou výbavu na dopravní nehody, na které máme předurčenost. Jsme vybaveni a školeni pro různé typy zásahů, se kterými se setkáváme, nebo v případě potřeby se můžeme setkat.

Tak jako dnešní doba jde kupředu, tak abychom fungovali v plném a potřebném nasazení, tak i naše technika musí jít s dobou. Nemíním zde uvádět historickou techniku a apod. spíše jen informativně, že se opravdu snažíme plnit čím dál více náročné požadavky s vybavením, tak obměna techniky od roku 2000. Do roku 2002 byla jednotka zařazena v JPO III. Disponovala technikou – 2× Škoda 706 RTHP CAS 25 a DVS 12 Avia A.30. Ještě před rokem 2000 byl zakoupen místo Avie, DA VW. V roce 2002 „ Matesa „ s krátkou kabinou nahradila T815 CAS 24 Terrno1 . S příchodem Tatry jednotka začala fungovat v režimu JPO II/1. V první polovině roku 2010 byla již nevyhovující Škoda 706 RTHP CAS 25 nahrazena T815 CAS 32 po repasi.

V jednotce slouží 19 členů – 1 velitel jednotky, 3 velitelé družstev, 7 strojníků, 8 hasičů. Držíme hotovosti na mobilním telefonu, po předem rozdělených službách. Za hotovost tak samozřejmě i za zásahové hodiny jsme placeni, i přes to, že veškerou činností se zabýváme a tvoříme zcela dobrovolně.

Výjezdovost naší jednotky k mimořádným událostem je každý rok různá. Například v roce 2008 jsme vyjížděli k 52 událostem a v roce 2009 k 23 událostem a v roce 2010 k 33 udá­lostem. Vedeme dlouholeté debaty a snahy s vedením HZS o vysílání naší jednotky častěji a k více mimořádným událostem, které se stávají v naší územní působnosti nebo v případě výpomoci v kraji Pardubickém, jehož hranice jsou asi 3 km od našeho města.

Veškeré informace o dění v jednotce (školení, údržba, zásahy a spousta a spousta volného času) zde nejde vyjádřit. Tohle jsou stručné informace, které slouží k přiblížení činnosti. Spousta dalších informací, fotografií o dění jak SDH tak JSDH jsou aktualizovány na našem hasičském webu – http://www.sdhvelkeopatovice.cz/

Velké poděkování patří panu starostovi, který je sboru a především jednotce velice nakloněn a pomáhá nám ze všech sil.

JSDH Velké Opatovice, Ptáček Ondřej


Chcete i vy představit na webu POŽÁRY.cz vaší jednotku ? Zašlete nám na redakční email článek o vás a my ho zveřejníme.

Sdílet