Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novinka u pardubických hasičů

Nákupem defibrilátoru se rozšiřuje možnost pomoci zraněnému

Pardubičtí hasiči mají nyní k dispozici poloautomatický defibrilátor LIFEPAK 500. Tento přístroj umožňuje nastolit normální srdeční rytmus při komorové fibrilaci nebo při srdeční příhodě. Defibrilátor je s dalším zdravotnickým materiálem umístěn ve výjezdovém vozidle Mercedes, které je předurčeno na dopravní nehody.

Každý hasič absolvoval speciální školení a je oprávněn poloautomatický defibrilátor použít. Hasiči jsou mnohdy u událostí jako první a nyní mohou nabídnout ještě odbornější pomoc postiženým osobám, a tím zvýšit jejich šanci na záchranu.

„Pro terén je včasná defibrilace definována do 5 minut od ohlášení události. Úspěšnost přežití při tomto stavu klesá každou minutu o 10%. Při provedení včasné defibrilace za zmíněných 5 minut je úspěšnost přežití 50 %. Po okamžitém ohlášení události jsme schopni pokrýt centrum města,“ říká Richard Kubát, hasič a student vyšší odborné školy, obor diplomovaný zdravotnický záchranář.

Právě v centru města jsou situovány budovy, ve kterých je velká koncentrace osob – například administrativní budovy, supermarkety, nádraží, kina, divadla atd. „Přístroj sám vyhodnotí srdeční rytmus a doporučí buď elektrický výboj nebo srdeční masáž,“ upřesňuje hasič Richard Kubát.
Nákupem defibrilátoru se opět rozšiřuje možnost pardubických hasičů okamžitě poskytnout odbornou pomoc.


nstržm. Vendula Horáková
Sdílet