Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár výrobní haly v Mikulovicích

V neděli 30. ledna 2011 byl v 23:39 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár výrobní haly peletkárny v Mikulovicích. Na místě zasahovalo 6 jednotek hasičů. Lokalizace proběhla v 1:46 hodin v pondělí 31. ledna 2011, požár se podařilo úplně zlikvidovat až během pondělního dopoledne.

Když na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje přišlo hlášení, že hoří výrobní hala peletkárny v Mikulovicích, na místo postupně vyrazili profesionální hasiči z Jeseníku a dobrovolní hasiči z České Vsi, Mikulovic, Písečné, Zlatých Hor a Širokého Brodu. Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že požárem je zasažená celá hala, která je silně zakouřená. Hasiči objekt obstoupili a požár začali likvidovat ze všech stran. V té době už začala prohořívat střešní konstrukce.

Na hašení používali hasiči vodu z místního hydrantu, ale protože jí bylo potřeba víc, zřídili kyvadlovou dopravu s čerpacím stanovištěm v Mikulovicích. Hasičům zásah komplikoval silný mráz, který dosahoval výše –15 st.C.

Požár zasáhl asi 2/3 plechové haly o rozloze 60 × 20 metrů. Lokalizace požáru byla provedena v 1:46 hodin v pondělí 31. ledna 2011.

V průběhu likvidačních prací na místě pracoval traktor, který vyhraboval spadané plechy z podhledu haly a balíky slámy, která se používá v peletkovacím stroji. Hasiči na místě stále pracují, kromě profesionálních hasičů z Jeseníku je na místě také místní dobrovolná jednotka z Mikulovic.

Příčinu vzniku požáru stanovil vyšetřovatel jako technickou závadu na peletkovacím stroji (viz stejná příčina jako při požáru, který se v peletkovací firmě odehrál v listopadu https://www.pozary.cz/…-na-peletky/. Výši škody vyčíslil majitel na 500 tisíc korun.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet