Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za informace o žháři je vypsána odměna

Liberečtí kriminalisté se již několik měsíců intenzívně věnují objasňování požárů, které se v různých intervalech začaly ve zvýšené míře objevovat v Liberci. V souvislosti s tím proto také vyčlenili speciální tým, který se prioritně zabývá všemi těmito případy.

Kriminalisté vyhodnotili, že asi 35 požárů má jisté shodné charakteristické znaky, z nichž lze usuzovat, že je mohla založit jedna a táž osoba. Z dosud zanalyzovaných a vyhodnocených případů vyplývá, že si žhář vybírá objekty převážně v centru a blízkém okolí centra města. Požáry zakládá většinou ve společných prostorách domů a využívá k jejich založení předměty a věci, které jsou v těchto domech odložené či pohozené. Jedná se zejména o různé tiskoviny, letáky, krabice, ale i o věci, které mají většinou nájemníci na chodbách, a to botníky či různé skříňky. Kriminalisté při svých analýzách dospěli rovněž k poměrně zásadnímu zjištění, které je ve prospěch pachatele. Požáry totiž zakládá v domech, které nejsou uzamčené. Nemusí tak překonávat žádnou překážku a může se volně pohybovat po celém domě.

Speciální vyšetřovací tým spolupracuje i s odborníky, kteří jsou policistům nápomocni v profilování možného pachatele či pachatelů. Tým kriminalistů prověřuje hned několik vyšetřovacích verzí, ale snaží se zjistit i to, co může pachatele k jeho činům motivovat. Zatím lze pouze usuzovat, zda se například jedná o člověka, který trpí duševní poruchou nebo o člověka, který požáry zakládá, aby mohl být nápomocen při jejich lokalizaci, a to coby dobrovolník či osoba, která ve složce IZS pracovala či pracuje.

Zásadním a prioritním úkolem vyšetřovacího týmu je samozřejmě objasnění této série požárů a dopadení toho nebo těch, kteří je zakládají. Vzhledem k tomu, že jsou požáry zakládány nikoliv na veřejném prostranství, ale přímo v obytných domech s nájemníky, nemohou se policisté obejít bez jejich postřehů, poznatků a informací k pohybu neznámých osob v těchto domech.

Hrozba možných dalších požárů, které zakládá zatím neznámý žhář, také výrazně ovlivňuje kvalitu života občanů Liberce a jejich bezpečnost. Toto vše není lhostejné ani zastupitelům města Liberec, kteří mají rovněž nemalý zájem na dopadení pachatele. Proto se rozhodli vypsat

finanční odměnu ve výši 30 000 korun

za poskytnutí zásadních informací, které by vedly k objasnění požárů a dopadení pachatele. Informace, postřehy či poznatky mohou občané volat na bezplatnou tísňovou linku 158. Právě sami občané jsou pro policisty velmi významným a neodmyslitelným informačním zdrojem, který může velmi zásadně pomoci v jejich práci.

I přesto ale apelujeme na občany, aby se zbytečně nechovali rizikově a byli důslední při zajištění domů a zamykali. Velmi důležitá je také všímavost a ochota pomoci při dopadení pachatele.

Opětovně připojujeme portrét podezřelého muže, kterého viděli svědci bezprostředně po požáru 23. listopadu 2010 založeném v činžovním domě v ulici Rumunské.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková, PČR

Sdílet