Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlost, mokro, alkohol

Při probíhající dopravně – bezpečnostní akci v Praze 4, ulici Chodovská, se policisté stali svědky dopravní nehody. Řidič modrého VW Golf, jedoucí směrem do centra, zde velmi vysokou rychlostí vjel do pravotočivé zatáčky. V tu chvíli mu bylo radarem naměřeno 134 km/h (! Povoleno max. 50 km/h !).

Po spatření radaru však řidič „dupnul na brzdu“, což však mělo za následek, že na mokré vozovce vjel na středový chodník vlevo, kde došlo k poškození všech čtyř kol, následně začaly od podlahy drhnoucí se o obrubník odlétávat jiskry. Pak následoval asi třistametrový úsek, který řidič určitě nečekal. Vozidlo se stalo neovladatelným a bylo odmrštěno zpět vpravo přes celou vozovku přímo čelně do sloupu veřejného osvětlení. Po nárazu vozidlo skončilo asi 10 metrů od procházejícího chodce a z motorové části se začal valit hustý dým, neboť z autobaterie odlétávaly jiskry na vytékající benzín.

Kolemjedoucí řidič odtahové služby proto pohotově odpojil autobaterii, zatímco policisté poskytovali první pomoc zraněnému zaklíněnému spolujezdci, který byl v tu chvíli v bezvědomí.

Okamžitě po nehodě se řidič snažil z vozidla utéct, byl však bleskově „odchycen“ policejní hlídkou. Měl proč, neboť při dechové zkoušce se objevily, bez pár setinek, celé dvě promile! Zraněný kamarád, se kterým společně ještě chvíli před tím oslavovali jeho narozeniny, mu byl v tu chvíli ukradený.

Na místo byla povolána záchranná služba, jednotka HZS hl. m. Prahy ze stanice 5 a vzhledem k blízkosti i jednotka HZS České dráhy, která byla na místě první a provedla vyproštění zraněného spolujezdce a zasypání unikajícího oleje a PHM.

Nakonec spolujezdec i s řidičem skončili v nemocnici, škoda se odhaduje na cca. 300 000,– Kč.

DN – havárie Chodovská, Praha 4
20. 8. 2005, 21:00 hodin
Sdílet