Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Autobus se střetl s kamionem, jeden člověk zemřel

K vážné dopravní nehodě nákladního automobilu a linkového autobusu byli vysláni Středočeští hasiči v pátek 4. února 2011 mezi obce Kamenné Žehrovice a Tuchlovice na Kladensku. Při nehodě bylo zraněno 9 osob, jeden cestující nehodu nepřežil.

Dopravní nehoda byla na tísňovou linku ohlášena ve 12:44 hodin. Na místo byly v souladu s I. stupněm poplachu IZS a v souladu s aktivací traumaplánu vyslány základní složky IZS. Na místě zasahovaly jednotky HZS ze stanic Stochov a Kladno, posádky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, Policie ČR a letecká záchranná služba.

Na silnici mezi obcemi Kamenné Žehrovice a Tuchlovice došlo ke střetu nákladního automobilu a linkového autobusu. Po příjezdu složek IZS na místo události bylo zjištěno, že v nákladním automobilu je zraněný řidič a další zranění jsou v linkovém autobusu. Jednotky IZS ve spolupráci provedly vyproštění, roztřídění zraněných, kteří byli vozy ZZS rozvezeni do nemocnic v Kladně a v Praze. Na místě bylo zraněno celkem 9 osob, 1 cestující z autobusu nehodu bohužel nepřežil.

Příčina dopravní nehody je předmětem vyšetřování Policie ČR. Hasiči po transportu zraněných provedli prvotní úklid vozovky a zamezení úniku motorového oleje. Silnice bude s největší pravděpodobností na několik hodin zcela uzavřena do doby vyšetření dopravní nehody a odklizení trosek vozidel.

Tisková zpráva ZZS Středočeského kraje:

Předběžný počet zraněných nahlášených na linku 155 byl kolem dvanácti. Dispečink záchranné služby okamžitě aktivoval tzv. traumaplán a na místo vyjely všechny posádky záchranné služby z kladenského výjezdového stanoviště tj. dvě posádky s lékařem a jedna bez lékaře. Záchranáři také zažádali o asistenci pět posádek dopravní zdravotní služby z Kladna. Dispečink na místo vyslal dvě posádky Letecké zdravotnické záchranné služby z Prahy a Plzně, ty se později z místa vrátily prázdné.

Záchranáři měli na místě všechny sanitní vozy do sedmi minut od přijetí tísňové výzvy a za dalších 29 minut byl převezen do nemocnice poslední pacient.Informace o zraněných: 1 cestující z autobusu zemřel na místě nehody, dále bylo při nehodě lehce zraněno 5 osob a 4 osoby byly středně těžce zraněné.

  • 1 osoba zemřela – záchranáři po příjezdu konstatovali smrt cestujícího z autobusu, už mu nebylo možné pomoci
  • 4 lehce zraněné osoby byly po ošetření převezeny dopravní zdravotní službou do kladenské nemocnice na ortopedii
  • 2 středně těžce zraněné osoby byly ošetřeny a předány posádkou rychlé zdravotnické pomoci v kladenské nemocnici
  • 1 osoba byla převezena na internu do kladenské nemocnice
  • 2 středně těžce zraněné osoby kladenští záchranáři předali v motolské nemocnici na traumacentru

nprap. Jana Šteinerová, Policie ČR:

Příčina dopravní nehody je v současné době předmětem šetření. Zda byly příčinou povětrnostní podmínky, stav vozovky, či předjíždění nebo jiné vozidlo, je v tuto chvíli pouze spekulace. Policisté po provedení prvotních úkonů na místě budou provádět vytěžení svědků a ostatních účastníků dopravní nehody, dále budou prošetřovat zda nebyla na vozidlech technická závada, či nedošlo k selhání lidského faktoru a v každém případě budou provedeny znalecké posudky.

Foto: mjr. Bc. Libor Pospíšil
Video: nprap. Jiří Pospíšil

Sdílet