Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

EPS je dobrá investice

Dne 23. 8. 2005 v 02:40 hod. byli hasiči informováni o požáru v soukromé firmě v Buchlovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v rozvodně elektrické energie došlo k požáru záložního bateriového zdroje.

Hasiči požár uhasili pomocí ručního hasicího přístroje a zásahem zabránili rozšíření požáru na další technologie rozvodny. Bateriový zdroj byl vynesen z místnosti a vnitřní prostory byly odvětrány. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo předběžně ohledáno a ve vyšetřování se pokračovalo i v dopoledních hodinách. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 400.000 Kč.

V tomto případě šlo již o druhý podobný požár v postižené soukromé firmě. Majitelé se po prvním požáru rozhodli zabezpečit prostor rozvodny energie pomocí elektronické požární signalizace (EPS). Správné rozhodnutí se majitelům vyplatilo, protože vzniklý požár byl zachycen kontrolním čidlem a okamžitě byl vyslán signál na pult ochrany soukromé agentury. Ta neprodleně informovala profesionální hasiče, a to uspíšilo včasný příjezd zásahové jednotky. Rychlým zvládnutím rozvíjejícího se lokálního požáru se zabránilo vzniku daleko větších materiálních škod. Rozhodujícím faktorem bylo včasné přijetí informace o vzniklém požáru z hlásiče EPS a následná reakce obsluhy pultu ochrany a výjezdu hasičů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet