Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Tušimicích likvidují požár pneumatik

Sedm hasičských profesionálních i dobrovolných jednotek od sobotního rána opět zasahuje v areálu nepovolené skládky pneumatiky společnosti GFG Investment v Tušimicích na Chomutovsku, kde se zase rozhořely části zeminou zasypaných pneumatik.

Hasiči nyní celý areál prolévají vodou a bagrem rozhrabávají možná ohniska zahoření. Hasiči doutnající masu zlikvidují, krajský úřad to zaplatí a účet za to vše vystaví společnosti GRG Investment. Krajský úřad zaplatí velký zásah složek integrovaného záchranného sboru, které zlikvidují doutnající skladiště pneumatik.

Peníze na zásah půjdou z Fondu pro mimořádné události Ústeckého kraje. Účet bude ale ve finále předložen společnosti GRG Investment, na jejíž pozemcích hořelo a nese odpovědnost za dnes už ekologický problém. Dosud ho ale neřešila a její jednatel nekomunikuje s úřady.

K požáru skladu odpadních pneumatik došlo 17. června. Hasiči plameny krotili čtyři dny. Kvůli jedovatému kouři město nechalo evakuovat na sto tamních obyvatel.

V návaznosti na událost dalo Město Kadaň podnět Krajskému úřadu, aby zahájil správní řízení, jehož výsledkem měla být změna nebo odejmutí souhlasu k provozování zařízení. Společnost GRG Investment ale krátce na to úřad včetně ředitele obvinila z podjatosti, takže se celá záležitost posunula na Ministerstvo životního prostředí. Věc zatím není dořešena a úřad nemůže v řízení pokračovat.

„Postup společnosti GRG hodnotíme jako oddalovací taktiku místo toho, aby se zodpovědně postavil k následkům opakovaných požárů v areálu firmy,“ prohlásila v návaznosti na to tisková mluvčí Magdalena Hanáčková.

Zatímco se problém řešil na úrovni úřadů, zprvu spící spáleniště se znovu rozhořelo. Hasiči tam vyjížděli dvakrát v říjnu a minulý týden tam hasili několik ohnisek, ze kterých šlehaly plameny, takřka každý den.

Lidé, kteří obývají dva tušimické paneláky a na vše se dívají ze vzdálenosti pouhých desítek metrů, si na situaci opakovaně stěžovali. Obtěžoval je kouř. Od minulého týdne hasiči požářiště monitorují.

Krajský úřad v tomto týdnu svolal jednání s ochranáři životního prostředí, hasiči a dotčenými úřady, aby společně došli ke konečnému řešení. Ve středu se domluvili, že prohořívající masu hasiči zlikvidují.

Podle slov ředitele Územního odboru HZS Petra Klímy by bylo možné doutnající masu pod zeminou rozebrat těžkou technikou, žhavá místa prolít vodou a vše odvézt na skládku. Zásah zaplatí Krajský úřad. „Náklady bude následně vymáhat po společnosti GRG. Ta také nese zodpovědnost za úplnou likvidaci bývalého skladu,“ dodala mluvčí Hanáčková.

Jednatel GRG Investment Petr Bareš na telefony dlouhodobě nereaguje.

Text a foto 1 – 31: Jan Vraný
Foto 32 – 40: ppor. Michal Hrdlička, HZS Ústeckého kraje

DENÍK.cz / Jan Vraný – <a href=„http://­mostecky.denik­.cz“>mostecky­.denik.cz</a>
Sdílet
Seriál: Požáry skládky v Tušimicích