Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči zachránili dva lidské životy

Mimořádně obětavá pomoc členů sboru dobrovolných hasičů při pádu dvou chlapců do rozvodněné řeky v obci Hovězí.Ilustrač­ní foto.

Dne 24. 8. 2005 ve 12:17 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně dvou chlapců z řeky v obci Hovězí. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozidlem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v obci Hovězí došlo k pádu dvou nezletilých chlapců do rozvodněné řeky Vsetínská Bečva.

Při příjezdu k místu události se jednotka profesionálních hasičů rozdělila. Jeden vůz jel přímo na místo události a rychlý zásahový automobil se vydal po proudu řeky k další kontrole vodní hladiny pomocí dalekohledu.

Krátce po příjezdu jsme získali informaci o záchraně obou nezletilých chlapců díky obětavosti členů místního sboru dobrovolných hasičů obce Hovězí.

Podle zatím získaných informací se dva nezletilí chlapci (asi 10 a 13 let) pohybovali v blízkosti splavu nad místní školou. Při sledování hladiny rozvodněné řeky spadli oba chlapci do kalné a studené vody. Mladšímu se podařilo zachytit na kamenech u splavu a sám se dostal z vody ven. Starší chlapec situaci nezvládl a rozvodněná řeka ho unášela pryč. Celou tuto scénu sledoval z okna svého bytu člen místního sboru dobrovolných hasičů, který okamžitě se svým synem začal jednat. Neprodleně informoval svého velitele jednotky a rozjela se záchranná akce. Odvážným a obětavým činem neváhali riskovat své vlastní životy a zdraví. Za pomoci jistícího lana byl chlapec vytažen z dravé řeky asi 700 metrů pod splavem. Chlapec vykazoval známky tonutí a na místo byl povolán vůz zdravotnické pomoci. Před jeho příjezdem byla chlapci poskytnuta první pomoc. Vyčerpaného, podchlazeného a tonutím zasaženého chlapce se podařilo přivést k vědomí a následně byl odvezen do nemocnice. Do záchranných prací se zapojilo více členů místního sboru dobrovolných hasičů, kteří tak prokázali schopnost správného a rychlého rozhodování.

Oba chlapci jsou v obci Hovězí na prázdninách u své babičky. Případ je nadále v prověřování policie.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet