Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vykolejený vagón vjel do drážní budovy

V sobotu dne 5. února krátce před šestnáctou hodinou došlo na nákladovém nádraží Praha – Žižkov k vykolejení jednoho z vagónů naložené vlakové soupravy. Ten narazil do drážního domu a poškodil ho. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na bezmála 1 700 000 korun.

K události došlo ve chvíli, kdy pracovníci Českých drah prováděli řízený posun nákladní vlakové soupravy o 25 vagónech. Jeden z nich vykolejil a narazil do nádražního domu, ve kterém se v tu chvíli nacházelo 6 osob. Vznikla tak celková škoda bezmála 1 700 tisíc korun. Vše se naštěstí obešlo bez zranění.

Z předběžného šetření drážní inspekce bylo zjištěno, že pracovníci, kteří měli posun zajišťovat, s největší pravděpodobností porušili drážní předpisy, když dostatečně neodhadli vzdálenost mezi vagóny a nedokázali jejich rychlost usměrnit tak, aby včas zabrzdily. Zda by jejich jednání mohlo nést znaky některého z trestných činů, nyní policie zjišťuje.

Info: Kpt. Bc. Eva Miklíková – Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

K události vyjela jednotka pražských drážních hasičů, která po příjezdu okamžitě zabezpečila místo nehody, dále provedla průzkum vnitřku budovy v místnostech, kam vykolejený vagón narazil, následně spolupracovala s Policií ČR a drážními orgány při vyšetřování příčiny. Ve večerních hodinách drážní hasiči místo události nasvítili za pomoci osvětlovacího balónu a halogenových světel na stativech.

K poškozenému objektu byl povolaný městský statik, který konstatoval, že budovu lze používat bez omezení, venkovní prostor nákladové rampy, kde se nachází vykolejený vagón, bylo dle jeho rozhodnutí z preventivních důvodů nutno označit a uzavřít. Hasiči se zástupcem majitele/uživatele objektu a statikem prohlédli spodní tunely pod prostory kolejiště, do kterých musel být proveden násilný vstup. Likvidační práce proběhnou dle rozhodnutí majitele a uživatele vykolejeného vozu.

Sdílet