Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční výcvik s osvětlovacím balónem

Tento typ osvětlení zatím využívali v Karlovarském kraji pouze hasiči na stanici v Karlových Varech. Nyní ho nově mají také v Chebu.

Ve středu 2. února 2011 si chebští hasiči vyzkoušeli ve večerních hodinách práci s osvětlovacím balónem, kterým byla jednotka nově vybavena. Jde o prostředek určený především k osvětlení prostoru u nočních zásahů, lze jej však využít i v rámci různých asistencí, např. při spolupráci složek IZS. Balón je umístěn na kovovém stativu, který lze vysunout do výšky 5 m.

Uvnitř je malý ventilátor, který balón nafoukne a zároveň chladí metalhalogenidovou žárovku ( 1200 W), jejíž světlo je balonem účinně rozptýleno a vytváří tak měkké a dostatečné osvětlení v kruhovém prostoru o průměru přibližně 20 m (výrobce u tohoto typu udává osvětlenou plochu až 2500 m2). Celá instalace je poměrně rychlá a jednoduchá a v kombinaci s dalšími osvětlovacími prostředky, např. výsuvným osvětlovacím stožárem CAS, poskytuje hasičům vysoký komfort při osvětlení pracovního či týlového prostoru.

Text a foto: Václav Lhota, HZS KVK

Sdílet