Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Litvínově opět hořelo

Po necelém měsíci znovu zasahovali hasiči v Chemopetrolu, a opět u požáru tlakových lahví.

Acetylenovou láhev, která se ve středu vzňala v areálu společnosti Chemopetrol Litvínov na Mostecku, hasiči převezli mimo území podniku. Umístili ji do bazénku cvičného hasičského polygonu, kde ji ochlazují, aby neexplodovala.

Láhev na svařování se vzňala kolem 11:00 v objektu údržbářské firmy Unimontex, které patří. Po ukončení chemické reakce v láhvi, při které se zbylý acetylén odplavuje do vody, bude již zcela prázdná nádoba předána majiteli.

V krátké době je to v areálu chemického podniku už druhý požár acetylenové láhve stejné firmy. První se vzňala 25. září. Hasiči tehdy zvažovali i možnost, že láhev po vyvezení z podniku pyrotechnik na bezpečném místě odpálí. Nakonec se k přiklonili k variantě vyhoření obsahu láhve, což při neustálém ochlazování jejího pláště trvalo bezmála 29 hodin.

Hasičům Chemopetrolu přijeli v září na pomoc pražští kolegové s dálkově řízeným robotem, jehož pomocí měla být láhev z areálu firmy vyvezena. Pyrotechnik však zjistil uvnitř láhve chvění, což mohlo při převozu vyvolat nežádoucí reakci, případně i výbuch. Robot se navíc porouchal.
Policie zkoumá, zda se některý z pracovníků údržbářské firmy, kteří v září láhev obsluhovali, nedopustil trestného činu obecného ohrožení.
Sdílet