Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zraněnému řidiči pomohl dobrovolný záchranář

Dne 7. 2. 2011 v 11:44 hod. byli hasiči informováni o dopravní havárii osobního auta u Rajnochovic. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem, kterou později posílila další jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se speciálním vyprošťovacím au­tem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na cestě k Trojáku došlo k havárii osobního auta zn. Š Fabia combi.

Šestatřicetiletý řidič nezvládl průjezd zatáčkou na zledovatělé vozovce a havaroval mimo silnici. Vozidlo se dostalo na příkrý břeh a převrátilo se na střechu do říčky Juhyně. Při havárii se řidič zranil.

U havarovaného vozidla jako první zastavil člen dobrovolných záchranářů z Rescue Team Hostýnské vrchy, který zrovna projížděl kolem. Okamžitě vyběhl zraněnému řidiči na pomoc. Muž byl při havárii připoután a se zraněným loktem byl vytažen ven z převráceného vraku vozu. Dobrovolný záchranář poskytl muži také první pomoc ze své velmi dobře vybavené záchranářské brašny.

Událost sám kolega ze záchranného týmu nahlásil na operační středisko HZS Zlínského kraje, k čemuž použil naše vzájemné radiokomunikační spojení. Až do příjezdu záchranářů zůstal na místě. Po ošetření si řidiče převzala posádka zdravotnické záchranné služby a odvezla ho do nemocnice.

Hasiči na místě zajistili vrak vozu proti případnému požáru. Vzhledem k obavě o možné znečištění toku z provozních kapalin havarovaného vozidla si nechal velitel zásahu na místo vyslat jeřáb ze stanice v Kroměříži.

Po příjezdu jeřábu bylo vozidlo vytaženo na vozovku. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka částečně nebo i zcela uzavřena. Dopravní omezení trvalo asi dvě hodiny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet