Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

EXLIVE

Kdo ho vlastně vymyslel a proč ? Team časopisu představujeme v tomto článku.

Proč se vy blázni pouštíte do takového projektu ?! Tak to jsme slýchávali poměrně často. Jak u vzniku webu pozary.cz, tak i u realizace soutěže IRON FIREMAN. Teď to budeme pravděpodobně slyšet zase. Ale stejně nás to neodradilo, zkusit si to. Tady je pár vět každého z teamu EXLIVE.

Martin Kavka
Já myslím, že přes web nemůžete prostě šířit cokoliv. Ono to má své kouzlo, mít v ruce tištěný časopis, listovat v něm a hlavně vracet se k němu. To je myslím to nejdůležitější. Udělat časopis, ke kterému se každý rád vrátí. A když tam najde ještě něco navíc, myslím třeba plakát či CD, kde bude soubor plný krásných hasičských fotek, je to prostě hmatatelný a existující, ne virtuální.
Naše úmysly psát do nějakých tištěných periodik mají celkem slušnou minulost. Snad všichni z teamu POŽÁRY.CZ měli už svůj článek buď v odborných časopisech, nebo i v denním tisku. Dokonce jsme nabídli spolupráci časopisu RESCUE REPORT. Spolupráce byla přijata a naše „psavé střevo“ se mohlo vyprázdnit jak bylo libo…. Ale přesto, není to ono. Některé věci nám prostě nesedí, chtěli jsme to dělat jinak, ale hlavně podle sebe. Věřte, že se nám v hlavách rodí plno nápadů a ještě jsme všechny nevyčerpali. Vznik časopisu je pro nás velikým psychickým, pracovním, profesním, ale hlavně finančním závazkem. Myslím, že už všichni rozumní kolegové vědí (my to věděli už od začátku), že na webu POŽÁRY.CZ se nedá zbohatnout. Stejně to víme i u profesního časopisu, jakým je EXLIVE. Jde o to, aby tu byl a aby se udržel a rozvíjel podle Vašeho přání.
A proč jsem do toho šel?
Protože mám vedle sebe kolegy, se kterými děláme POŽÁRY.CZ a IRON FIREMANA. Právě tam jsem si ověřil, že všichni do toho jdou, aniž by čekali finanční odměnu, naopak své finance do toho vkládají, ale hlavně svůj potenciál a čas. A s takovými lidmi se to nebojím dělat.

Radek Kislinger
Nejprve bych začal takovou krátkou pohádkou z mého života. Kdysi dávno, mám pocit, že to bylo v osmé třídě ZŠ, jsem se učitelky zeptal, co potřebuji k tomu, abych byl spisovatel nebo novinář. Pohrdavě se na mě tehdy podívala a stroze sykla, že minimálně gymnázium. Což jsem měl pochopit tak, že na gymnázium nemám. A světe div se, já alespoň dokončil ten gympl, ba co víc, během několika let se mi podařilo s několika přáteli vytvořit čtený server požáry.cz. No a teď se mi možná splní ten největší sen, budu moct dělat pro časopis a ještě ke všemu vlastní. Takže pokud mi to předplatitelé umožní, hrozně rád vypustím do světa svůj tvůrčí potenciál, který mi již dlouho nedává spát. Myslím, že EXLIVE bude ten nejlepší hasičský časopis na našem trhu. Dokonce si myslím, že by nám tenhle časopis mohli leckde ve světě závidět.

Luboš Samec
Proč EXLIVE ? Za více než tři roky, co existuje server POŽÁRY.CZ, jsem zjistil, že mezi hasiči je neustálý hlad po informacích. Stále stoupající návštěvnost serveru je toho důkazem. Začínali jsme s něčím, co zde dosud nebylo, a ono to funguje. A stejné je to s časopisem. Na našem trhu chybí papírové médium, které by bylo nejen odborné, ale zároveň i čtivé. A tak je podle mne EXLIVE logickým pokračováním naší práce. I když víme, že za tím bude mnoho práce, nervů a investovaných peněz. Jdu do toho i přesto, že jsou lidé, kteří jeho vzniku nepřejí a naopak právě proto, abychom dokázali, že to jde. Věřím, že si získá Vaši náklonnost, a proto jsem rád, že se na jeho vzniku můžu podílet. Stejně jako se serverem vstupujeme do neznámé řeky, ale co bychom pro Vás, naše čtenáře, neudělali.


Václav Porkát
Časopis EXLIVE. Je to dobrý nápad? Ano. To je můj názor (věřím, že nejen můj…). Když se s touto myšlenkou přišlo, náš ,,požárový team,, byl hned pro. Chceme vytvořit časopis úplně jiného stylu, než jsou stávající hasičská periodika. Udělat ho prostě tak, aby zaujal nejen naše kolegy hasiče, ale i laickou veřejnost. V tomto časopisu si z nabízených témat každý určitě najde něco svého. Tento nový časopis vzniká i proto, že propagace hasičů a všeho kolem nich není nikdy dost. Nebudu se zmiňovat o názorech kolegů hasičů na současné hasičské časopisy, tak jen toto: EXLIVE nabídne mnoho jiných věcí (alespoň se o to bude snažit), co lidi zajímá a v ostatních hasičských médiích to nenajdou. Není však naším cílem být konkurencí, jen jdeme svojí cestou.
Proč jsem do toho šel konkrétně já? Budu stručný, hasičina je můj hlavní koníček, který se mi stal i zaměstnáním. Zajímají mě hlavně věci, které se týkají zejména mobilní požární techniky a rád se o tyto své poznatky dělím s ostatními, což jistě vy, čtenáři, víte z mých článků na našem webu Požáry.cz – sekce technika. Když vznikl nápad, že ,,prubnem,, hasičský časopis (nikoliv však tištěnou verzi webu), myšlenka se mi hned velice zamlouvala, ba jsem byl přímo nadšen pro věc. Šel jsem prostě do něj jednak z výše popsaných důvodů a také proto, že je to pro nás všechny ,,půda neoraná,,. Psaní článků pro tištěné medium je něco nového, jiného, než tvořit web… Ať se to někomu nebo i nám samotným líbí či nelíbí, stávají se z nás oficiálně hasičští novináři, žurnalisti, prostě pisálkové…

Václav Hakl
Minulý rok jsem měl tu čest seznámit se s redakcí serveru požáry.cz, která mi po kratším rozhovoru nabídla možnost spolupráce. Bez většího rozmyšlení jsem se rozhodl nabídku přijmout. Jak šel čas, začal jsem přemýšlet, co by se ještě dalšího dalo udělat pro naše čtenáře. Tehdy mě napadl časopis, ale vůbec jsem netušil, že náš šéf Martin Kavka připravuje vznik nového hasičského periodika. Když jsem se to poprvé dozvěděl, byl jsem velice nadšen. Byl jsem šťastný, že stejně jako já smýšlí celá naše redakce. Nyní je na světě nulté číslo a já jsem nesmírně rád, že vzniklo. Nyní je to hodně na Vás, našich čtenářích, abyste mohli obdržet první tištěné číslo.

Článek o časopisu.

Chcete být v našem teamu i Vy? Není problém. Pište na martin.kavka@pozary.cz a my vás budeme kontaktovat.
Sdílet