Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní seminář „Záchrana z ledu“ v Dolní Vltavici

Záchranáři Sibřina se aktivně zúčastnili na mezinárodním semináři Záchrana z ledu na Lipenské přehradě v Dolní Vltavici s sobotu 5.2.

Akce byla velmi dobře připravena a zabezpečena ze strany hlavního organizátora vodní záchranné služby Český Krumlov. Kromě naší jednotky se zúčastnilo mnoho „specialistů“ na vodu z vodních záchranných služeb ČR, Rakouska, profesionální hasiči z Jihočeského kraje a jednotky dobrovolných hasičů.

Po teoretické části semináře ve vytopeném hotýlku jsme se po dobrém gulášku od SDH Černá v Pošumaví přesunuli na zamrzlou vodní plochu v vytvořenými otvory v ledu k názorným modelovým situacím záchrany tonoucích za použití různých prostředků, ať již speciálních, tak improvizovaných, jako jsou hůlky od lyží, žebříky, surfové prkno apod.

Speciální prostředky byly zastoupeny různými formami nafukovacích lávek, člunů apod. jejich zjevným nedostatkem byla nutnost času na jejich přípravu k použití (rozbalení, nafouknutí), pak další nutnost asistence více osob, min tří i více (problémem může být absence potřebného množství lidí napr. u JSDH bez možnosti čekání na ostatní… )

Základní faktor úspěšného zásahu je především rychlost, s jakou zachránce pomůže zachraňované osobě ven z velmi chladné vody – akutní hrozba podchlazení.

V tomto ohledu se velmi ověřila „naše „ záchranná deska HANSA BOARD. Po příjezdu na místo události, sejmutí prostředku – desky, nasazení záchranné vesty, příprava jistících lan, to vše ve dvou lidech do jedné minuty, velmi snadná manipulace, skvělý skluz po zamrzlé ploše, velmi vhodné natvarování čela desky ke snadnějšímu přístupu – vtažení na desku , mnoho úchytů jak pro zachraňovaného, tak i jistící úchyty pro zachránce se jeví tento záchranný prostředek jako velmi praktický a rychlý.

Po strávení celého dne uprostřed skvělých lidí, profesionálů, jsme odjížděli sice velmi promrzlí, ale plní nových zkušeností s novými kontakty na nové přátele.

Záchranáři Sibřina

Sdílet