Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Statistické údaje ze sčítání lidu, domů a bytů jsou důležité i pro hasiče

V brzké době nás čeká sčítání lidu, domů a bytů. Toto sčítání patří k nejrozsáhlejším statistickým zjišťováním. Přináší velké množství cenných údajů, které nelze jiným způsobem efektivně zjistit.

Ilustrační foto

Sčítání je připravováno na březen 2011 – rozhodným okamžikem bude půlnoc z 25. na 26. března 2011. Výsledky sčítání jsou velmi důležité a slouží jako podklad pro rozhodování například v oblasti územního rozvoje, sociální politiky, bydlení, dopravy atd. Mohou být oporou při rozhodování o investičních záměrech, podnikatelé poznávají strukturu svých stávajících i potenciálních nových trhů s produkty a službami, mohou pomoci i při rozvoji integrovaných záchranných systémů.

Mapují život menšin i sociálních skupin, které potřebují pomoc ze strany státu či samosprávy. S výsledky pracují vědecké instituce i vysoké školy. A údaje ze sčítání jsou také velmi důležitým zdrojem informací na mezinárodní úrovni. Takto vzájemně provázané údaje se nedají zjistit žádným jiným způsobem.

Informace ze sčítání lidu budou velmi důležité i pro hasičský záchranný sbor a další složky integrovaného záchranného systému. Poskytují informace, kolik je v kterém domě bytů, z čeho jsou nosné zdi, z jakého materiálu jsou domy postaveny, na jaké přípojky jsou připojeny (např. plyn), jak je dům vysoký, kolik má pater. To vše potřebují záchranáři znát, aby mohli lidem v daném domě co nejrychleji pomoci.

„Tato data společně s daty z jiných zdrojů dávají dohromady databázi, která pomáhá hasičům v jejich rozhodování,“ uvádí mjr. Ing. Tomáš Kubín, vedoucí oddělení komunikačních a informačních systémů HZS Pardubického kraje. ¨ A jak to přesně vypadá v praxi?

„Když vyráží jednotka k požáru, musí si velmi rychle zjistit informace o objektu, ke kterému jede. Velitel si proto vyžádá základní informace a dozví se například, že se jedná o dům, který má šest nadzemních poschodí. Podle toho se musí zařídit a připravit plán zásahu. Jiný postup je třeba zvolit u dřevěného objektu, jiný u objektu z cihel. Všechny tyto informace musí mít jednotka co nejrychleji k dispozici, nemohou je zjistit teprve po příjezdu, co je to za objekt, a shánět nějaké informace,“ dodává mjr. Ing. Tomáš Kubín

Zároveň jsou data ze sčítání velmi důležitá při zpracování krizových a evakuačních plánů. Statistické údaje ze sčítání jsou také důležitým nástrojem k tvorbě protipovodňových opatření a jsou také důležitá při operativních zásazích a evakuacích při všech přírodních živlech. Jenom sčítání lidu ukazuje, kolik v kterých oblastech žije lidí, jaká je jejich věková struktura a zároveň jaké jsou jejich domy a z čeho jsou postaveny – tedy jak dlouho například dokážou řádění přírodního živlu odolat.

Nepodceňujme tedy údaje, které jsou pro nás všechny velmi důležité.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Sdílet