Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Povodňový poster HZS Libereckého kraje získal 2. místo v soutěži

V rámci 19. konference GIS ESRI v České republice probíhala soutěžní výstava posterů. Této soutěže se zúčastnil i poster „Jak mapy pomáhaly při povodních na Liberecku“ vytvořený kpt. Ing. Janou Havrdovou a kpt. Mgr. Janem Petrem z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Jejich poster se umístil na druhém místě v hodnocení poroty složené z odborníků v oblasti kartografie a na třetím místě u veřejnosti. Celkem se této soutěže účastnilo 30 posterů.

Ve středu 9. února 2011 předal Ing. Petr Seidl, CSc., ředitel společnosti ARCDATA Praha s.r.o., která byla pořadatelem soutěžní výstavy, na krajském ředitelství HZS Libereckého kraje za přítomnosti ředitele plk. Ing. Romana Hlinovského cenu za 2. místo oběma autorům posteru.

Poster shrnuje dvoutýdenní práci pracovníků geografických informačních systémů HZS Libereckého kraje při srpnových povodních, kteří vytiskli půl kilometru map pro podporu nejen zasahujících složek. Ukazuje například srážkové úhrny v povodněmi postižených oblastech o kritickém víkendu 7. – 8. srpna 2010, které byly zpracovány na základě dat Českého hydrometeorolo­gického ústavu, také rozdělení postižené oblasti do sektorů pro zasahující hasiče, výši škod v jednotlivých obcích, aj.

Při srpnových povodních v Libereckém kraji se ukázalo, že mapy vytvořené v geografickém informačním systému jsou nepostradatelným pomocníkem, který pomáhal v krizové situaci zpřehlednit situaci pro zasahující jednotky požární ochrany, ale také pro Krizový štáb Libereckého kraje a základní i ostatní složky Integrovaného záchranného systému zasahující v zaplavených oblastech okresu Liberec a Česká Lípa. Následně sloužily také Krajskému úřadu Libereckého kraje pro mapování povodňových škod.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet