Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: V Praze se zřítila část budovy

Hasiči z HZS Praha (stanice 1, 3 a 7) vyjeli do ulice U Harfy, kde došlo ke zřícení části objektu a poškození několika aut. Na místo se preventivně dostavili zdravotníci ze ZZS Praha (zranění zatím nejsou hlášena) a také elektrikáři – ti budou odpojili trolej, která byla stržena.

Dle našich informací se jedná o zřícení zdi a střechy objektu o rozměrech přibližně 20×10 metrů. U zásahu asistují také policisté, kteří budou prohledávat přilehlé objekty a budou shromažďovat informace o tom, zda někdo ve zřícené části nebyl.

Objekt byl dle dostupných informací neobydlen, lidé bez domova rozebírali postupně konstrukci a kvůli tomu došlo pravděpodobně k dnešnímu zřícení. Budova také již minimálně jednou hořela.

Deset minut po desáté hodině na místo dorazili kynologové, zřícené trosky prohledali psi a naštěstí nikoho nenalezli.

Dle statika hrozí zřícení zbytku budovy, předběžná škoda na trolejích se pohybuje okolo jednoho milionu korun. Místo bylo předáno Policii ČR, která ho bude střežit před nenechavci a zvědavci.

Aktualizováno 09:19

Družstvo z pražské holešovické stanice zasahuje opět s Policii ČR u včera spadlého jednopatrového domu v prostoru tramvajové smyčky Harfa.

Aktualizováno 11:09

Tisková zpráva HZS hl. města Prahy

Ve 21.12 hodin přijalo operační středisko hlášení od městské policie, že v ulici U Harfy se naklání zeď a je nutné ji zajistit. Na místo vyjelo družstvo z Holešovic. Krátce po příjezdu jednotky se zeď ve 21.24 hodin zřítila. Nikdo nebyl zraněn. Padající zeď poškodila trolejové vedení. Dalším průzkumem bylo zjištěno, že se zřítila část objektu o velikosti zhruba 25×10m, tedy jedna zeď a střecha.

Na místo se dostavil řídící důstojník kraje a převzal u zásahu velení. Prohledávání sutin bylo zahájeno ve 21.38 hodin, první hledání bylo negativní. Na místě byla jednotka z centrály s echolokátorem, kontejner na těžké havárie ze Smíchova, kynologové, policie, dispečer DP a městský statik.

Další vyhledávání v sutinách objektu bylo také negativní. Pádem zdi bylo poškozeno třináct zaparkovaných osobních automobilů. Celková škoda zatím nebyla vyčíslena, DP odhaduje škodu na poškozené troleji na jeden milion korun, škoda na vozidlech nebyla zatím stanovena. Případ byl v 00.08 hodin předán PČR.

por. Bc. Pavlína Adamcová tisková mluvčí HZS hl. m. Prahy

Foto: 1– 8 Ladislav Horáček, 9 – 28 Mirek Kosmata

Sdílet