Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po střetu dodávky s kamionem zemřel jeden z řidičů

Dne 9. 2. 2011 v 00:45 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě mezi Bánovem a Starým Hrozenkovem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů ze Starého Hrozenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, nedaleko motorestu Rasová, došlo k tragické dopravní nehodě mezi dodávkou zn. Iveco, nákladní soupravou s tahačem zn. MAN a nákladním vozem zn. Volvo.

Podle svědků narazila dodávka (CZ) do dvou za sebou jedoucích nákladních aut (SK) na přepravu drůbeže. Nákladní auto bylo poškozeno lehce a řidič vyvázl nezraněn. Do před ním jedoucí nákladní soupravy však dodávka narazila čelně.

Těžký čelní střet dodávky do kabiny tahače nákladní soupravy způsobil vážná zranění u řidiče dodávky, která nebyla slučitelná se životem a na místě jim podlehl. Tvrdý náraz převrátil jak protijedoucí tahač, tak i jeho návěs. Celá souprava se převrátila na bok a ve zdemolované kabině zůstal těžce zraněný a zaklíněný řidič. Odražený vrak dodávky se následně dostal do kolize s druhým nákladním autem.

Po příjezdu hasičů potvrdil velitel zásahu závažnost dopravní nehody. Smrtelně zraněnému řidiči dodávky už nebylo možné pomoci, a proto se hasiči soustředili na vyproštění těžce zraněného řidiče z převrácené kabiny nákladní soupravy. Hasiči museli na uvolnění sevření kolem těla řidiče použít speciální vyprošťovací zařízení. Po vystříhání byl cizinec předán do péče zdravotnické záchranné služby, která celou dobu hasičům asistovala a spolupracovala. Po nezbytném ošetření byl pacient odvezen do nemocnice.

Oba nákladní vozy na přepravu drůbeže byly prázdné a bez zvířat. Dopravní nehoda zcela zastavila dopravu na hlavním silničním tahu ke státní hranici.

V 01:30 Velitel zásahu doplnil informace o souběžně jednoucí dodávce, která druhé partnerské vozidlo doprovázela. Řidič této dodávky nebyl účastníkem nehody a na místě zůstal jako svědek. Tragická ztráta kolegy ze Slovenska, který dodávku řídil, ho psychicky zasáhla a nezbytnou posttraumatickou intervenční péči mu poskytli proškolení hasiči.

V 05:00 hodin Po zadokumentování a vyšetření nehody policií začali hasiči vyprošťovat tělo mrtvého řidiče z dodávky. Za použití speciálních nástrojů se podařilo tělo ze zcela zdemolovaného vraku dostat ven a připravit k odvozu.

Okolo šesté hodiny byl vrak dodávky odstraněn ze silnice a hlavní silniční tah I/50 se podařilo znovu zprůjezdnit. Ostatní odstraňování následků nehody bylo předáno soukromým firmám.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet