Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požární bezpečnost na plesech a akcích s větším počtem osob

Každoročně začíná koncem ledna společenská sezóna plesů a jiných velkých společenských událostí. Při této příležitosti bychom rádi organizátorům takových akcí připomněli některé povinnosti vyplývající pořadatelům a organizátorům z platné právní úpravy.

Ilustrační foto

Každá akce, ať už se jedná o kulturní, společenskou nebo sportovní, se může konat jen ve stavbách, které jsou k takovému účelu určeny, tj. ve stavbách, pro které byl při jejich projektování a realizaci řešen a zabezpečen dostatečný počet a kapacita únikových cest a další požadavky požární bezpečnosti, a které byly pro pořádání takových akcí zkolaudovány stavebním úřadem.

V průběhu akce jsou organizátoři popř. provozovatelé mimo jiné povinni zabezpečit především dostatek trvale volných otevíratelných únikových východů, dbát na jejich označení, mít dostatek hasebních prostředků, proškolené preventivní požární hlídky a pořadatele apod. V žádném případě nesmí být počet účastníků akce větší, než je hodnota stanovená v projektové dokumentaci. Pokud jsou navíc realizována vystoupení, při kterých se používá otevřený oheň apod., musí organizátor provést další bezpečnostní opatření. Striktně je zakázáno plnění balónků plyny, které ve směsi se vzduchem tvoří výbušnou nebo hořlavou směs (např. vodík či acetylén). Takto naplněné balónky nesmí být používány ani jako výzdoba.

Povinnosti organizátorů akcí s větším počtem osob (ve většině případů jde o účast více než 200 osob) jsou uvedeny v Nařízení Moravskoslezského kraje č. 4/2006, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob a dále v obecně závazných vyhláškách obcí.

Další povinnosti organizátorů (provozovatelů) výše uvedených akcí upravuje vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb (nabyla účinnosti 1. 7. 2008).

Příloha č. 6 část B uvedené vyhlášky (v návaznosti na § 30 odst. 2) stanoví, že nad místy, kudy unikají osoby, a v celém podhledu a prostoru pod stropem shromažďovacího prostoru nesmí být použity hořlavé látky nebo látky, které při hoření nebo tepelném rozkladu odkapávají nebo odpadávají.

V případě, že prostor není určen ke shromažďování většího počtu osob, platí, že v jiných prostorech, určených pro více než 10 osob, nesmí být použity hořlavé látky na více než 30 % plochy pod stropem, při čemž tyto nesmí být instalovány v prostoru přede dveřmi a za dveřmi a to v ploše odpovídající trojnásobku šířky dveří vymezené částí kruhu k ose dveří. Rovněž nad venkovním shromažďovacím prostorem nesmí být použity hořlavé látky nebo látky, které při hoření nebo tepelném rozkladu odkapávají nebo odpadávají.

Zde je nutné zdůraznit, že citovaná vyhláška je nadřazena nařízením kraje nebo obecně závazným vyhláškám obcí, které nemohou stanovit nižší úroveň bezpečnosti.

Organizátor akce, je také povinen nezahajovat akci při zjištění nedostatků v dodržování podmínek požární bezpečnosti, které nelze odstranit před jejím zahájením, akci přerušit a ukončit při bezprostředním nebezpečí vzniku požáru a zejména v případě znemožnění úniku nebo evakuace osob. Nelze zapomenout, že organizátoři akcí mají povinnost odpovídajícím způsobem a v potřebném rozsahu seznámit účastníky akce i účinkující se stanovenými opatřeními k zabezpečení požární ochrany, zejména s vysměrováním únikových cest, označením únikových východů, popřípadě vyznačením zákazů kouření nebo kuřáckých koutků, umístěním hasicích přístrojů apod. Účastníci akce jsou povinni stanovené pokyny respektovat.

Pokud se zúčastníte obdobné společenské akce, informujte se o základních bezpečnostních opatřeních stanovených jejím organizátorem.

Chraňte život a zdraví sebe a svých blízkých.

Sdílet