Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Železný hasič TFA CUP Mrač 2011 již minulostí

Sbor dobrovolných hasičů v Mrači uspořádal v květnu již počtvrté soutěž o mračského železného hasiče TFA CUP Mrač. TFA pochází z anglického “Toughest Firefighter Alive“, což ve volném překladu znamená “Jen nejtvrdší hasič přežije“.

Jedná se o hasičský víceboj, který prověřuje fyzickou a psychickou připravenost jednotlivců, kteří se nebojí sáhnout si až na dno svých sil. Letos se v Mrači soutěžilo ve dvou kategoriích – OPEN a Hasiči nositelé dýchací techniky (dále jen Hasiči s DT).

Soutěžící v hlavní kategorii Hasiči s DT postupně absolvovali, v kompletní výstroji a výzbroji vážící 27 kg, tyto silové disciplíny – roztažení dvou proudů B na vzdálenost 60m na sucho, postupné smotání dvou hadic B do kotouče a jejich přenesení na vyznačené místo, přesunutí pneumatiky za pomoci úderů palice na vzdálenost 2m a přesunutí zpět převalováním, překonání 2m bariéry a přemístění dvou 27 kg závaží na vzdálenost 20m

Dále zpětné překonání 2m bariéry, lezení na 3,5m konstrukci za pomoci žebříku a vytažení 20kg závaží, připojení dvou půlspojek C na rozdělovač, přemístění 80kg figuríny na vzdálenost 20m a natažení zavodněného vedení na vzdálenost 20m. Vzhledem k fyzické náročnosti jednotlivých disciplín soutěžil každý hasič na vlastní nebezpečí.

Soutěž začala v 10 hodin kategorií OPEN. V této kategorii si mohli téměř všechny silové disciplíny vyzkoušet jak hasiči, tak i lidé z obecenstva. Soutěžící plnili disciplíny jen v základní výstroji a bez dýchacího přístroje.

Tuto kategorii vyhrál místní dobrovolný hasič Pavel Škvor s časem 3:08:32, druhé místo vybojoval Josef Žemlička ze SDH Kněževes s časem 3:34:56 a třetí místo obsadil taktéž místní závodník Vratislav Hruška s časem 3:52:30.

V hlavní kategorii Hasiči s DT se začalo soutěžit až po 12 hodině. Již podruhé v historii mračského TFA CUPu si putovní pohár za 1. místo odvezl profesionální hasič Radek Kladiva z HZS Vlašim s časem 4:24:63, druhé místo vybojoval Pavel Brůžek z HZS Dačice s časem 4:59:42 a třetí místo Pavel Škvor ze SDH Mrač s časem 5:34:36.

Hasičského víceboje se zúčastnilo celkem 16 soutěžících. Letos soutěžili pouze muži, ženy se bohužel neúčastnily z důvodu fyzické náročnosti některých disciplín. Pro příští rok pořadatelé zvažují úpravu tratě i pro ženy.

O přestávkách nám své taneční umění předvedly mažoretky Smetanky z Chocerad. Pro děti připravili pořadatelé Soutěže dráčka Soptíka. Děti si vyzkoušely překážkovou dráhu, stříkání ze džberovky, lovení gumových zvířátek, pohádkový kvíz a malování obrázků s hasičskou tématikou. Na konci soutěže děti obdržely sladkosti a hračky.

Tři nejlepší malíři hasičských obrázků – Josef Brabec, Tereza Novotná a Přemek Pilař byli vyhodnoceni při závěrečném vyhlašování soutěže. Po skončení soutěže pozvali pořadatele všechny soutěžící a diváky na večerní pouťové posezení do hasičské zbrojnice v Mrači. Celá akce proběhla v kamarádské atmosféře a zábava trvala až do brzkých ranních hodin.

Rádi bychom touto cestou poděkovali našim sponzorům, bez jejichž podpory by tuto akci nebylo možné uskutečnit. Děkujeme také za mediálním podporu.

Těšíme se na Vás na 5. ročníku TFA CUP Mrač, který se bude konat v příštím roce u příležitosti 120. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Mrači.

Připravila: Martina Jehličková, SDH Mrač

Sdílet
Přiložené soubory
4_tfa_vysledkova_listina.pdf zobrazit online PDF 306 kB