Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Nalil benzín do kotle, výbuch ho popálil

Dne 15. 2. 2011 ve 13:47 hod. byli hasiči informováni o požáru, výbuchu kotle a popálení člověka ve Zdounkách na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů ze Zdounek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v kotelně rodinného domu došlo k požáru a k popálení staršího muže.

O události informovali hasiče zdravotníci, kteří dorazili na místo a začali ošetřovat popáleného muže. Následně dorazila jednotka místních dobrovolných hasičů a profesionálové z Kroměříže.

Hasiči natáhli do domu vodní vedení, dohasili hořící kotel a okolí místa požáru překontrolovali. Dalším průzkumem byl celý dům prohledán a zabezpečen proti dalšímu případnému vzniku požáru.

Zraněný muž byl vážně popálen na těle a lékař nechal na místo povolat leteckou záchrannou službu k jeho transportu do nemocnice. Místo pro přistání vrtulníku zajistili hasiči, kteří také pomohli s přenesením pacienta.

Ve 14:25 na místním hřišti přistál vrtulník zdravotníků, do kterého byl pacient přenesen k dalšímu transportu na specializované nemocniční pracoviště.

ZZS Zlínského kraje:

Pětašedesátiletý muž utrpěl popáleniny 2. a 3. stupně na 30 procentech povrchu těla. Vzhledem k rozsahu a závažnosti popálenin rozhodl lékař ZZS o transportu leteckou záchrannou službou do brněnského popáleninového centra. Záchranáři aplikovali pacinetovi tišící prostředky a doplnili nezbytné tekutiny. Během ošetření byl muž při vědomí a komunikoval s posádkou.

Před třetí hodinou odpolední velitel zásahu z místa potvrdil, že v době vzniku události byla v domě také manželka majitele a jejich syn. Po výbuchu a požáru se mu snažili pomoct a přivolali zdravotníky. Požár uhasili až místní dobrovolní hasiči. Při požáru došlo k prohoření lehké konstrukce stropu přístavku, ve kterém byl kotel na tuhá paliva umístěn. Dalšímu rozšíření požáru hasiči zabránili.

Vyšetřovatel hasičů ohledal místo požáru a konstatoval, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při manipulaci s vysoce hořlavou látkou. Do kotle na tuhá paliva muž nalil benzin z malého plastového kanistru, ve snaze o snadnější zapálení. Výbuch výparů hořlaviny ho zasáhl a způsobil mu vážné popáleniny na těle. Plastová nádoba se zbytky benzinu byla nalezena nedaleko kotle. Požár zničil část kotelny, vybavení a elektroinstalace. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč.

V tomto případě jde o klasické nedbalostní a zároveň mimořádně nebezpečné jednání, které je v rozporu nejen s předpisy, rady hasičů, ale i zdravým rozumem. Každoročně upozorňujeme na podobné případy, kdy dochází ke zranění osob. Letošní rok znovu není výjimkou.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet