Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodách na Vysočině se zranilo čtrnáct lidí

Během prvních dvanácti hodin dnešního dne (16. února 2011) zasahovali hasiči na Vysočině u šesti dopravních nehod. Při nehodách bylo zraněno celkem čtrnáct osob. Nejvíce se bouralo na Třebíčsku (3 nehody) a Žďársku (2 nehody). U jedné nehody zasahovali hasiči také na Jihlavsku. Havlíčkobrodsko a Pelhřimovsko se obešlo bez dopravních nehod.

První dnešní dopravní nehoda byla na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ohlášena v 04:40 hod. U obce Lukov na Třebíčsku havaroval osobní vůz. Ve vozidle cestovali tři lidé. V době příjezdu hasičů na místo události byly všechny osoby mimo havarované vozidlo. Z místa zdravotníci převezli k ošetření do nemocnice jednu zraněnou osobu. Zasahující jednotka profesionálních hasičů ze stanice Moravské Budějovice zajistila havarovaný vůz proti požáru a úniku provozních kapalin. V 07:02 hod se střetly dvě dodávky na komunikaci mezi obcemi Střítež a Olší na Žďársku. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Bystřice nad Pernštejnem. V době nehody cestoval v dodávce VW Transporter pouze řidič. Při nehodě utrpěl zranění. Zraněn byl i řidič a spolujezdec z druhé dodávky Renault Master. Všichni zranění byli zdravotníky převezeni k ošetření do nemocnice. Hasiči zajistili havarovaná vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin.

V 07:50 hod havaroval na komunikaci spojující Moravské Budějovice a Jemnici osobní vůz Ford. Po nehodě skončil převrácený na střeše mimo vozovku. Z místa zdravotníci převezli k ošetření sanitním vozem zraněného řidiče. Profesionální hasiči z Moravských Budějovic provedli na vozidle protipožární opatření. Po zdokumentování dopravní nehody Policií ČR bylo havarované vozidlo převráceno zpět na kola. Při nehodě došlo k drobnému úniku provozních kapalin, který hasiči zlikvidovali za pomoci speciálního sorbentu.

O dvě minuty později vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Telč společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Moravských Budějovic a Želetavy k ohlášené dopravní nehodě u obce Markvartice. Průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že zde nezávisle na sobě havarovala dvě osobní vozidla. Nejprve došlo k nehodě osobního vozidla Škoda Octavia. Vůz se při nehodě převrátil přes střechu a skončil mimo komunikaci. Nehoda si vyžádala zranění řidiče a jeho spolujezdkyně. Oba zranění byli sanitním vozem převezeni k ošetření do nemocnice. Po zajištění vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin a po zdokumentování dopravní nehody Policií ČR byl vůz naložen na odtah. Jen o několik metrů dál došlo k nehodě vozidla Škoda Favorit. Vůz skončil po nehodě mimo komunikaci v příkopu. Hasiči provedli vyproštění vozidla. Tato nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

V 08:32 hod se stala dopravní nehoda u obce Strážek na Žďársku. Nejprve v místě havaroval osobní vůz Opel Zafira. Po nehodě skončilo vozidlo mimo komunikaci v poli. Při nehodě se zranil řidič vozidla. U místa nehody zastavila řidička s vozidlem Škoda Felicia a chtěla zraněnému muži pomoci. Do jejího vozu však narazil řidič s osobním vozidlem Ford Focus. Při této nehodě utrpěl zranění řidič a spolujezdkyně z vozidla Ford Focus. Zasahující jednotka profesionálních hasičů ze stanice Bystřice nad Pernštejnem zajistila havarovaná vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin. Na vyproštění vozidel byla na místo povolána velitelem zásahu i těžká technika – jeřáb ze stanice Žďár nad Sázavou. Pár minut po jedenácté hodině dopolední byla vozidla vyproštěna a naložena na odtah.

Bouralo se také na komunikaci spojující obce Blatnice a Hostim na Třebíčsku. Hlášení o nehodě přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina v 09:56 hod. V době nehody cestovala ve vozidle VW Golf řidička a tři děti (ve věku do 12 let). Všichni cestující utrpěli při nehodě zranění. Zasahující jednotka profesionálních hasičů ze stanice Moravské Budějovice napomohla zdravotníkům s ošetřením zraněných. Z místa zdravotníci převezli sanitním vozem k ošetření do nemocnice zraněnou řidičku a jedno z dětí. Dvě děti byly ponechány po ošetření na místě nehody, kde si je převzali příbuzní. Hasiči dále zajistili havarovaný vůz proti požáru a úniku provozních kapalin.

Příčinu dopravních nehod vyšetřuje Policie ČR.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet