Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Začalo evropské měření sil

Druhé Mistrovství Evropy v požárním sportu hasičů a záchranářů se úspěšně rozběhlo – od 14. hodiny reprezentace jednotlivých států trénují na městském stadionu v Ostravě Vítkovicích a všichni již napjatě očekávají boje v zítřejším závodě v běhu na 100 m s překážkami.

Malé přiblížení průběhu závodů:

a) závodník s proudnicí se postaví před startovní čáru, ale nestojí na ní (proudnice může být v libovolné poloze);
b) při běhu na trati překonává bariéru, sebere hadice, přebíhá kladinu, spojuje hadice mezi sebou, přibíhá k rozdělovači, připojuje k němu hadici a pokládá ji. Bariéru překonává bez toho, že by se nohou opíral o stojky a podpěry. Hadice se nosí libovolným způsobem. Spojování spojek mezi sebou, k rozdělovači a k proudnici se dovoluje provádět jak na místě, tak i při pohybu na dráze. Při seskoku před hraniční čárou se závodník musí vrátit a znovu překonat kladinu. Zakazuje se přenášet rozdělovač z jeho místa;
c) konec překonání dráhy se zaznamená v okamžiku, kdy se závodník dotkne pomyslné vertikální plochy cíle kteroukoli částí trupu, kromě hlavy, rukou a nohou
d) dráhu proběhl ten, kdo přeťal celým tělem bez cizí pomoci pomyslnou plochu cíle. Jestliže závodník poté, co se dotkne trupem pomyslné plochy cíle, upadne na cílové čáře, je jeho čas ukončení závodu zachován, jestliže okamžitě samostatně překoná celým tělem pomyslnou plochu cíle;
e) po proběhnutí cílem musí být všechny půlspojky spojeny;
f) závodník v cíli musí držet hadice takovým způsobem, aby se rozhodčí mohli přesvědčit o správnosti spojení proudnice s hadicí, v opačném případě se výsledek nemusí započítat.

V dopoledních hodinách se rovněž sešli vedoucí jednotlivých reprezentací a bylo vylosováno startovní pořadí jednotlivých družstev.

Startovní čísla jsou následující:

1 – Ukrajina
2 – Litva
3 – Azerbajdžán
4 – Bělorusko
5 – Ruská federace
6 – Lotyšsko
7 – Česká republika I.
8 – Maďarsko
9 – Estonsko
10 – Írán I.
11 – Polsko
12 – Německo
13 – Slovensko

Mimo soutěž se účastní rovněž družstvo ČR II. (dobrovolní hasiči, st.č.14) a druhé družstvo Íránu (st.č.15).

Průběh ME2005 můžete aktuálně sledovat i na webových stránkách mistrovství na adrese www.ostrava2005.cz, kde v sekci průběh mistrovství pod jednotlivými dny naleznete aktuální informace a fotografie nebo na našem serveru Požáry.cz.

Program na zítra – běhy na 100 m s překážkami a slavnostní zahájení s bohatým programem. Podle posledních informací se omluvila kapela Těžkej Pokondr, ale nahradí ji beatlesovská skupina Backwards.

informuje: mjr. Ing. Petr Faster tiskový mluvčí ME 2005
Sdílet