Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žhářem byl dobrovolný hasič

Dvacetiletý dobrovolný hasič chodil do hlídek, které střežily obec Úterý před nebezpečným žhářem. Teď se státní zástupce rozhodl, že ho postaví před soud – za to, že nejméně jeden dům sám zapálil.

„Máme telefon a okamžitě bychom přivolali pomoc,“ vysvětloval mladík před několika měsíci ještě jako člen hlídky, jak by postupoval, kdyby žháře zahlédl. Ani náznak, že tajemným nočním přízrakem by mohl být on sám. Policie ho zatkla už v květnu a právě nyní ukončila vyšetřování.

Závěr je následující: Dobrovolný hasič je žhář, zapálil chalupu a způsobil škodu za milion. Ze zapálení dalších tří domů obviněn nebude, detektivové mu je nedokázali. Ale je fakt, že od okamžiku, kdy byl zatčen, je v obci klid.

Mladého hasiče znala v malém městečku Úterý většina obyvatel. I když v něm nebydlel, jezdil k dědovi a babičce většinou na víkendy. Když přišly tři lednové požáry – vždy o víkendu – místní obyvatelé byli vyděšeni. Ten nejhorší požár přišel o posledním lednovém víkendu, kdy si nikdo nevšiml sílícího ohně v opravené rekreační chalupě nedaleko místního hostince. Plameny vyšlehly z přístavku plného dříví. Když lidé požár zpozorovali, bylo pozdě. Z chalupy zbyly obvodové zdi.

Protože hořelo pokaždé v noci o víkendech, vytvořili hlídky, které křižovaly městečko každou noc od pátku až do pondělí. Do hlídek se aktivně hlásil i tento dobrovolný hasič. Znalci nezjistili, že by mladý muž trpěl pyromanií. Podle důvěryhodných zdrojů chtěl být mladík zřejmě středem zájmu.

Zdroj: iDnes
Sdílet