Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti zapálily slámu

Dne 6. 9. 2005 ve 14:54 hod. byli hasiči informováni o požáru balíků slámy na poli u Kunovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na poli za obcí došlo k požáru strniště a několika balíků slámy.

Před příjezdem hasičů se požár rozšířil po strništi a do blízkého okolí naskládaných balíků. Hasiči požár lokalizovali a uhasili pomocí dvou proudů vody. Včasným zásahem se podařilo zabránit dalšímu rozšiřování požáru po poli a zasažení dalších naskládaných balíků slámy.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Šetřením na místě bylo zjištěno, že požár byl založen nedbalostí dvou nezletilých chlapců. Ti házeli nedaleko naskládaných balíků slámy zábavní pyrotechniku, od které následně vznikl požár. Na rozšiřující se požár chlapci nereagovali útěkem, ale snažili se ho uhasit vlastním oblečením. Když se jim společně nepodařilo požár uhasit, a navíc hrozilo jejich bezprostřední ohrožení, tak běželi k nedaleké silnici, kde zastavili náhodně projíždějícího řidiče se žádostí o pomoc. Pomocí mobilního telefonu jsme byli informováni na tísňové lince a mohla být včas vyslána jednotka hasičů. Chlapci uvedli, že důvodem házení zábavní pyrotechniky měl být fakt, že nechtěli rušit výbuchy občany v obci, a proto si šli hrát na pole za město.

Případ je nadále ve společném šetření hasičů i policie. Požárem bylo zničeno osm balíků slámy a majitel si škodu vyčíslil na 1.600 Kč. Je na místě alespoň ocenit chování chlapců po vzniku požáru. Tedy to, že neutekli, sami se navíc snažili požár uhasit a přivolat pomoc. Zároveň je případ varovným signálem pro ostatní mládež a ukazuje na nebezpeční některých jejich „her“.


kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet