Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár hospodářského stavení

Dne 7. 9. 2005 ve 12:19 hod. byli hasiči informováni o požáru hospodářského stavení v Břestku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou ve 13:15 hod. posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Nedakonice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v zahradách dvou rodinných domů došlo k rozsáhlému požáru hospodářského stavení s králíkárnou a požáru uskladněného dřeva.

Před příjezdem hasičů se požár rozšířil z hospodářského stavení na sousední pozemek, kde zachvátil naskládanou kulatinu v délce asi 30 metrů. Hasiči natáhli do zahrad několik proudů vody a zásahem se snažili o rychlou lokalizaci místa požáru. To se hasičům sice podařilo, ale vlivem silného větru nebylo možné požár uhasit v naskládaném dřevě. Velitel zásahu společně se svými muži udržel i v silném větru lokalizaci a na místo si vyžádal posilovou jednotku dobrovolných hasičů k rozebírání hromad dřeva a postupnému dohašování. Po příjezdu dobrovolných hasičů byly klády odebírány a hasiči se dostali do spodních hořících míst. Udržením lokalizace místa požáru bylo zabráněno dalším škodám na stromech v sadu a seně na zahradě.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Šetřením na místě bylo zjištěno, že majitel hospodářského stavení, nar. 1942, byt. Břestek, chtěl vejít do králíkárny, ale při otevření dveří ho zasáhl „výbuch“ horkých plynů při explozivním hoření a výron plamenů. Sám utrpěl těžké zranění a popáleniny na hlavě, obličeji a rukách. Vozidlem zdravotnické záchranné služby byl po prvotním ošetření převezen do nemocnice v Uherském Hradišti.

Požár se velmi rychle rozšířil a zasáhl celou budovu se sedlovou střechou. Požár zničil veškeré vybavení králíkárny a uskladněné seno. Při požáru došlo k úhynu několika desítek králíků, jejichž přesný počet není zatím znám. Několik králíků utrpělo při požáru těžké popáleniny a bylo nutné je na místě okamžitě usmrtit. Asi šesti dospělým králíkům se podařilo před požárem utéct a hasiči je pomáhali odchytávat a zachraňovat.

Požár uskladněného dřeva se hasičům podařilo celkově uhasit asi po třech hodinách postupného hašení, rozebírání a dohašování dřeva. Při hašení z některých proudnic používali hasiči i zařízení RamboJet s ekologickou náplní, a to především ke zvýšení hasicího účinku.

Požárem způsobené škody byly předběžně vyčísleny na 70.000 Kč. Padesát tisíc korun připadá na objekt hospodářské budovy a dvacet tisíc korun na uskladněné dřevo. Škody způsobené úhynem zvířat nebyly zatím vyčísleny. Uchráněné hodnoty zásahem hasičů byly odhadnuty na dalších 40.000 Kč, které připadají na ochráněné stromy a uskladněné dřevo.

Prohlídkou místa požáru se vyšetřovateli podařilo ve spáleništi najít tlakovou nádobu na plyn i s hořákem. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření s tím, že se prověřuje možnost nedbalostního jednání.

Podle informací z nemocnice utrpěl muž velmi vážné popáleniny na hlavě a horní polovině těla. V ohrožení života byl vrtulníkem transportován na specializované pracoviště do nemocnice v Brně.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet