Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali promrzlého muže z ostrova

K záchraně prochladlého muže z ostrova dnes 23. 2. 2011 odpoledne hasiči vyjížděli k jezeru u Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.

Ilustrační foto

O záchranu hasiče požádal muž, který na tísňovou linku oznámil, že jeho známý uvízl uprostřed vody a nemůže se dostat na břeh. Hlášení hasiči přijali v 15.11 hodin, na místo zamířila jednotka ze stanice v Břeclavi vybavená člunem, k záchraně muže vyjeli také zdravotníci. V pohotovosti byli v záloze připraveni k výjezdu také záchranáři z vodní záchranné služby Nové Mlýny.

Muže hasiči hledali podle jeho informace, že z ostrova vidí zelená sila. Staršího muže volajícího o pomoc podle tohoto orientačního bodu skutečně objevili na kraji ostrůvku vzdáleného necelých 30 metrů od břehu jezera. Hasiči se k „trosečníkovi" dostali na člunu a během deseti minut ho z ostrova dopravili na břeh, kde muže předali zdravotníkům. Ti ho okamžitě zabalili do deky a umístili do vyhřáté sanitky.

Od silně promrzlého muže se záchranáři dozvěděli, že je z Tvrdonic a k jezeru, kam chodívá pravidelně na procházky, zamířil už před polednem. Po zamrzlé hladině přešel až na ostrov, kde ale zaslechl dupot divočáka nebo jiného zvířete a snažil se co nejrychleji dostat na druhou stranu ostrova a odtud na břeh. Na okraji ostrova však zjistil, že led v poledním slunci mezitím začal tát a na břeh by zřejmě musel v ledové vodě doplavat. Muž oblečený v bundě, ale bez čepice a bez rukavic na ostrově podle svých slov strávil asi čtyři hodiny, pak ale silně podchlazený zavolal o pomoc.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet