Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry komínů nadále jsou stále noční můrou

Nízké teploty a zvýšení intenzity topení v domech se odrazilo na větším počtu výjezdů profesionálních i dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji. Šlo především o hlášené požáry komínů, komínových těles, sazí a usazenin ve spalinových cestách.

Zima stále neskončila a s klesající venkovní teplotou dochází k výraznějšímu zatěžování topných soustav v obydlích. Nejčastějším problémem jsou dlouhodobě nečištěné komíny, kde se i po mnoho let zanedbané prevence usadily látky, které se vznítí.

Při požárech komínů dochází k poškození i celých komínových těles a po jejich narušení může dojít k požáru domů, střech, střešních konstrukcí nebo jiných hořlavých a uskladněných věcí.

Jen v průběhu šesti hodin uplynulé noci vyjížděli hasiči hned ke čtyřem takovým požárům ve Zlínském kraji. V jednom případě požár způsobil značné škody a jen rychlým zásahem hasičů se podařilo zachránit celoročně obývanou chatu před zničením.

Topolná

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, posílena o dobrovolné hasiče z Topolné, vyjela na hlášený požár komína rodinného domu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru sazí. Hasiči vyčistili spalinové cesty a žhavý popel vynesli mimo dům, kde jej dále dohasili. Majitelka domu byla poučena o dalším postupu, dohlídce a nutnosti přizvat si odborníka na kontrolu.

Liptál

Jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína vyjela, posílena o jednotku dobrovolných hasičů z Liptálu, na hlášený požár komína a střechy rodinného domu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že při požáru komína došlo k rozšíření plamenů také na dřevěné konstrukce střechy. Hasiči požár postupně uhasili a zabránili dalším škodám.

Březolupy

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela už podruhé, posílena o dobrovolné hasiče z Březolup, na hlášený požár komína rodinného domu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru usazenin a sazí v komíně. Hasiči znovu vyčistili spalinové cesty a zabránili rozšíření plamenů na dům. Majitelé byli poučeni o dalším postupu, dohlídce a nutnosti přizvat si odborníka na kontrolu.

Napajedla

Jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic vyjela se dvěma cisternami, posílena o další dvě jednotky dobrovolných hasičů z Napajedel a Babic, na hlášený požár kolem kamen. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné z celoročně obývaných chat u Napajedel došlo k požáru opláštění objektu. Hasiči zásahem požár uhasili a zabránili jeho dalšímu rozšíření. Část konstrukcí chaty museli hasiči rozebrat a dostat se tak ke skrytým ohniskům.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla závada v prostupu komínového tělesa a spalinových cest od kamen z chaty. Požár poškodil část domu s způsobil škodu asi za 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další značný majetek celoročně obývané chaty.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet