Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár způsobili nezletilci při kouření, stoh vyhořel

Dne 24. 2. 2011 v 16:57 hod. byli hasiči informováni o požáru stohu u obce Jarohněvice na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, které byly k posílení povolány jednotky dobrovolných hasičů ze Zdounek a Šelešovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru balíkového stohu slámy.

Požár zpozorovali svědci, kteří viděli požár na poli a informovali hasiče na tísňové lince. Jeden z občanů na místě zadržel dva nezletilé hochy, které následně předal k vyšetřování.

Už při příjezdu hasičů byl stoh požárem zasažen asi ze dvou třetin. Hasiči rozvinuli vodní proudy a snažili se zachránit alespoň část stohu. Pomocí techniky zemědělců byl stoh i částečně rozebrán, ale silný vítr a vydatný žár ohrožoval řidiče i techniku. Po příjezdu majitele bylo rozhodnuto, že se nechá stoh vyhořet. Na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů ze Zdounek, která bude na postupné vyhořívání stohu dohlížet do pátečního rána. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost dvou nezletilých chlapců, kteří ve stohu kouřili cigarety. Chlapci byli předáni hlídce policie a bylo zaznamenáno jejich podání vysvětlení.

Požár zničil více než 200 tun nastohované slámy v balících. Způsobenou škodu si majitel vyčíslil na 200.000 Kč. Tento případ je prvním letošním rozsáhlým požárem stohu ve Zlínském kraji. K podobným případům tak nemusí docházet jen ve žňovém období. K menším požárům stohů nebo zbytků uskladněné slámy jezdí hasiči prakticky v průběhu celého roku.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet