Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty s restauračním zařízením

V neděli 27. února 2011 v 6,10 hodin byl z KOPIS Liberec vyhlášen poplach JSDH města Český Dub. Jednalo se o požár chaty s hospodou a přístavkem restauračního zařízení v obci Proseč pod Ještědem v části zvané „Borovičky“.

Jednotka SDH Český Dub vyjela na místo události s technikou CAS 32 T815, CAS 24 Š 706, AZ 30 IFA a později s VEA Škoda Fabia s dalšími členy jednotky. Spolu s JSDH Český Dub se postupně na místo události dostavila jednotka místních dobrovolných hasičů Proseč p.J., jednotka SDH Hodkovice nad Mohelkou a jednotka HZS Liberec.

Před příjezdem českodubských hasičů se požár snažili likvidovat místní občané pomocí hasících přístrojů. Požár přístřešku byl ale již ve třetí fázi a hasící přístroje nepomohly. V momentě příjezdu JSDH Český Dub došlo ke zřícení celé konstrukce přístřešku a průzkumem bylo zjištěno, že se požár rozšířil do zděné části objektu v prvním patře. Velitel zásahu rozhodl o nasazení jednoho C proudu do budovy chaty a 2 C proudů na ochlazování objektu.

Během několika minut se podařilo oheň uvnitř chaty dostat pod kontrolu. Následně jednotky spolupracovaly v rozebírání konstrukcí a dohašování ohnisek požáru. Na místě zásahu byla nasazena také termokamera libereckých hasičů, která odhalila skryté ohnisko požáru ještě ve štítu střechy. Ta musela být následně pomocí AZ 30 rozebrána a ohnisko pod střešní krytinou bylo dohašeno.

Příčina požáru je v šetření. Jednotka SDH Český Dub se s technikou v 9,25 hodin vrátila na základnu.

Nasazená technika:

  • JSDH Český Dub – CAS 32 T815, CAS 24 Š 706, AZ 30 IFA, VEA Škoda Fabia
  • JSDH Proseč p.J. – CAS 24 Š 706
  • JSDH Hodkovice nad Mohelkou – CAS 24 Š 706
  • HZS Liberec – CAS 20 MAN, CAS 32 T815, AZ 37 MAGIRUS

Text: Martin Ressl, místostarosta SDH Český Dub
Foto: Mirka Markovská, jednatelka SDH Český Dub
http://www.sdh-ceskydub.cz

Sdílet