Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch a požár ve sklepě rodinného domu v Juřince

Dne 27. 2. 2011 v 19:04 hod. byli hasiči informováni o požáru ve sklepě rodinného domu ve Valašském Meziříčí, Juřince.

Ilustrační foto

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Poličné a Juřinky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výbuchu kotle a k požáru uskladněných věcí.

Hasiči byli informováni o požáru ve sklepním prostoru, kde mělo hořet uskladněné palivo u kotle. V době vzniku požáru byl v rodinném domě majitel i jeho matka.

Hasiči byli na místě požáru za pět minut od výjezdu ze stanice. V dýchacích přístrojích hasiči pronikli do sklepa, odkud se valil silný kouř. Nataženým vodním vedením se hasičům podařilo požár rychle lokalizovat a postupně zabránit jeho rozšíření. Zásahem se rovněž podařilo zamezit poškození dalších i obytných částí domu. Sklepní prostor byl postupně dohašen a odvětrán přetlakovou ventilací. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Část poškozených věcí museli hasiči ze sklepa vynést ven.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Žena uvedla, že topila a do kotle přidávala. Při poslední nakládce hořela v kotli, který uzavřela, směs papíru, dřeva a pilin. Po jejím odchodu do horní obytné části rodinného domu došlo k požáru.

Ze současných stop se vyšetřovatel domnívá, že došlo k naplynování kotle a k následnému výbuchu. Výbuch posunul kotel o dva metry z původního místa instalace. Výbuchem došlo k rozmetání žhavých částí po sklepním prostoru a k zapálení uskladněného paliva a dalších věcí.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 50.000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v domě asi za 2 mil. Kč.

K uvedenému případu vyšetřovatel hasičů doplnil, že majitelé mají pozorně číst návody na používání kotlů, kde výrobce přesně určuje pravidla správného užívání. Připomněl také zásady spalování jen hořlavých materiálů, které do konkrétních kotlů patří. Spalování nesprávného topiva nebo i domovního odpadu může být velmi nebezpečné. V tomto případě bylo rovněž velkým štěstím, že v době výbuchu nebyl nikdo z obyvatel domu v blízkosti kotle.

Problémy a požáry s topením pokračovaly také v týdnu, kdy hasiči ve Zlínském kraji řešili dalších pět mimořádných událostí.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet