Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brno plné ukázek

Hasiči – záchranáři v centru Brna i na leteckém festivalu

Na náměstí Svobody v centru Brna se dnes (9. září) v rámci akce Hurá do školy představila skupina hasičů – záchranářů s výcvikem pro záchranu lidí z výšek a hloubek a záchranu pomocí závěsného létání pod vrtulníkem. Na náměstí hasiči přijeli i s třicetimetrovým automobilovým žebříkem na podvozku Magirus a postiženým dětem i dalším divákům v podvěsu pod košem žebříku předvedli ukázku slanění, slanění hlavou dolů i slanění se záchranářským psem. V rozhovoru s moderátorem akce také diváky informovali o výcviku i záchranářských činnostech při zásazích v České republice i v zahraničí.

Brněnské hasiče – záchranáře viděli také návštěvníci leteckého festivalu CIAF v sobotu a neděli na letišti v Brně-Tuřanech. Ukázkou vyprošťování a záchrany osob z havarovaných vozidel v simulovaném nepřístupném terénu s použitím policejního vrtulníku Bell 412 obohatili program festivalu CIAF v sobotu a neděli 10. a 11. září na letišti v Brně-Tuřanech příslušníci HZS Jihomoravského kraje. Na travnaté ploše brněnští profesionální hasiči simulovali dopravní nehodu dvou vozidel, při níž v jednom z aut zůstala zaklíněná zraněná řidička a lehce zraněná spolujezdkyně v šoku utekla. Řidičku z vozidla pomocí hydraulické techniky vyprostili a ženě poskytli první pomoc a uložili ji do nosítek hasiči z nedaleké požární stanice v Brně-Slatině. Družstvo hasičů – záchranářů s lezeckým výcvikem, které se na místo spustilo z policejního vrtulníku, zajistilo obě vozidla, s nasazením pátracího psa vyhledalo zraněnou spolujezdkyni a obě ženy palubním jeřábem naložilo do vrtulníku k transportu do nemocnice. Hasiči – záchranáři také po oba dny na leteckém festivalu zajišťovali asistenční službu pro případ havárie.

Na letišti měli místní hasiči nakonec i jeden ostrý zásah. Bez zranění skončila 11. září krátce před 12:30 hod. nehoda letounu vrtulového SAAB SB 91 D. Při pojíždění k letové ukázce v rámci festivalu CIAF z travnaté plochy na betonovou se letoun předním kolem zabořil do kanalizačního odvodu dešťové vody. Letoun se zhoupl a při kolizi zavadil vrtulí o plochu a poškodil ji. U nehody zasahovali hasiči z jednotky HZS Letiště Brno. Hasiči zajistili místo nehody a asistovali při odstraňování letounu od pojezdové trasy.
Sdílet