Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidička správně reagovala, požár se nerozšířil

Dne 2. 3. 2011 v 07:53 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v centru Zlína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Hradská došlo k požáru osobního auta zn. Mercedes Benz.

Řidička osobního vozu zjistila za jízdy závadu a uviděla kouř z přední části auta. Okamžitě zastavila u krajnice, vystoupila a vytáhla svou malou dcerku převáženou na zadních sedadlech v autosedačce. Následně zavolala hasiče na tísňovou linku a hlavně uzavřela vozidlo. Tím zabránila dalšímu přístupu čerstvého vzduchu k místu hoření a požár výrazně utlumila.

Hasiči byli na místě za tři minuty od výjezdu ze stanice. Po rychlém průzkumu bylo rozvinuto vysokotlaké vodní vedení a po otevření auta byl požár uhašen. Hasiči zabránili rozšíření požáru na další části vozu. Po uhašení plamenů bylo auto odvětráno. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Řidička vypověděla svůj příběh a jako příčina vzniku požáru byla určena technická závada. Požár zničil část palubní desky a motorového prostoru.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek vozu za 200 tis. Kč. Vyšetřovatel pochválil jednání řidičky, která včas zareagovala, zachránila dítě a vozidlo uzavřela před dalším hrozícím rozhořením.

Na místě zásahu asistovala také hlídka policistů, která nejdříve chránila ženu s dítětem a následně také řídila dopravu v průjezdní a frekventované jednosměrné ulici.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet