Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v M paláci

Tři jednotky profesionálních a dvě jednotky dobrovolných hasičů, policisté a další členové integrovaného záchranného sboru (IZS), zasahovali dnes simulovaném teroristickém útoku na banku v brněnském M paláci.



Akce, která se uskutečnila v rámci bezpečnostních veletrhů, se zúčastnilo na 120 záchranářů, z nich 70 hasičů a dalších 35 mužů v roli figurantů. Byla nasazena i technika – patnáct požárních a speciálních vozidel a jeden vrtulník. Dvouhodinovému „představení“ přihlíželo více než tisíc obyvatel Brna a hosté z ČR i ze zahraničí, kteří navštívili veletrhy PYROS a ISET.

Při akci byla poprvé představena nultá verze elektronické metody řízení štábu velitele zásahu. Systém je umístěn ve velitelském vozidle. Jde o evropský unikát, který brněnští hasiči vyvíjeli dva roky. Speciální program mimo jiné umožňuje zaznamenávat provoz na všech kanálech radioprovozu, pohyb jednotek a techniky se znázorňuje na elektronické tabuli. V programu lze malovat plánky, zhotovovat výpočty i další úkony. Systém umožňuje podrobnou analýzu celého zásahu. Zatím ho nemají k dispozici hasiči v žádné zemi v Evropě.

Tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje Jaroslav Haid uvedl, že skupina teroristů vyhrožovala vyhozením celé budovy do povětří. Situace byla nahlášena na policejní linku 158 a odtud na HZS. Poté už lidé sledovali, jak na místo dorazila policejní zásahová jednotka společně s hasiči. Policejnímu komandu se podařilo ve 14. podlaží budovy zlikvidovat teroristy a začali vyhledávat nastražené bomby. Mezi tím hasiči evakuovali lidi z nižších pater. Přesto ve 13. patře jedna nálož vybuchla a exploze zdemolovala kanceláře a způsobila požár.

Na místo přijíždějí další jednotky hasičů, sanitky, policisté a strážníci Městské policie Brno. Požár uvěznil v místnosti deset lidí a zablokoval únikové cesty. Hasiči v dýchacích přístrojích natahují vodní vedení a likvidují požár, dále prohledávají spodní patra budovy, zda v nich nezůstali lidé. Přitom už zvenku míří do úrovně 13. a 14. patra padesát dva metrů dlouhý žebřík. Jeho osádka zachraňuje zbylé pracovníky banky a dalších firem. Policisté stále prohledávají budovu, zda v ní nezůstaly další nálože.

Části pracovníků se podařilo před ohněm utéci na střechu budovy. Ihned je zřízen provizorní heliport a k evakuaci osob je nasazene vrtulník s hasiči a lezci cvičenými na záchranu lidí z výšek. Přesto ze střechy padá jeden hořící člověk.Trochu nešťastně spadl na právě přistavený automobiový žebřík. Uvnitř budovy už hasiči odvětrávají zplodiny hoření přetlakovými ventilátory. Přes zásah hasičů hrozí rozšíření požáru a část pláště budovy začíná odpadávat. Situace se stává kritickou, policejní jednotka totiž hlásí nález nálože v suterénu objektů. Proto je přerušena evakuace lidí pomocí výškového žebříku. Pyrotechnikům se však podaří trhavinu zneškodnit. Poté hasiči pokračují v likvidaci požáru a vrtulníky zachraňují zbývajících pět osob ze střechy budovy. Tam se však objevuje ještě jeden člověk, který je zachráněn lezeckou technikou po fasádě budovy. Akce končí, všichni lidé z budovy jsou evakuováni do bezpečí, hasiči pokračují v likvidaci požáru.
Sdílet