Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Aktuální rozhovor s generálním ředitelem HZS ČR

Přinášíme rozhovor tiskové mluvčí generálního ředitelství HZS ČR Ivany Svitákové s generálním ředitelem HZS ČR genmjr. Miroslavem Štěpánem.

Ilustrační foto

IS:
Pane řediteli v souvislosti s medializací některých odměn na ministerstvu vnitra, ale i dotazů týkající se Vaší osoby, prosím o odpovědí na několik otázek. Předem se omlouvám za tuto pro mne nepříjemnou situaci, ale bez Vašeho stanoviska tuto záležitost neumím komunikovat. Podle médií jste měl kvůli výsluhám obdržet v prosinci, resp. závěru roku téměř půl milionu korun, proto, abyste zůstal dál ve funkci.

GŘ:
Tak za prvé. Žádnou pracovní odměnu jsem v prosinci udělenu neměl. Za druhé. Neomlouvejte se, že je to pro Vás nepříjemný rozhovor. Věřte, že celá situace je ještě daleko nepříjemnější pro mne. Neboť se dotýká i mé rodiny, mých přátel a známých a v neposlední řadě i celého HZS.

Má manželka totiž také hledala v prosincové výplatě takovou odměnu (spravuje náš účet). Snad mi věří, že žádný jiný účet pro nějaké vedlejší zájmy nemám. Nakonec mám měsíc i zcela nové osvědčení NBÚ pro styk s utajovanými skutečnostmi a v souvislosti s tím se prověřují veškeré účty a stavy mých financí.


IS:
Dobře. Obdržel jste nějaké pracovní odměny předtím?

GŘ:
Ano, ale zdaleka nedosahovaly výše půl milionu korun.


IS:
Obdržel jste nějaké jiné odměny?

GŘ:
Ano kázeňské, ale ty nemají nic společného s výší odchodného nebo výsluhovými nároky.


IS:
Čím si tedy vysvětlujete takové mediální informace?

GŘ:
To může být celá řada příčin a zájmů. Např. zajímavost a tím pádem i prodejnost zprávy v médiích a tomu odpovídající odměna redaktorů. Nebo cílený útok nějaké zájmové skupiny či jednotlivce na mou osobu. Nebo špatná práce, ale třeba i úmysl informátora, který tyto informace nezákonně sdělil novinářům. A možná i třeba něco ještě úplně jiného. To se časem asi ukáže.


IS:
Vy se domníváte, že došlo k porušení nějakého zákona?

GŘ:
Jsem přesvědčen, že ano. Tak jako na ministerstvu obrany, kde pokud vím, už došlo i k podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Uvědomte si, že takovéto zveřejňování osobních údajů může vést až k vydíratelnosti takto označených lidí na straně jedné a na straně druhé, kde to bude mít konec?

Dnes to jsou náměstci ministrů a obdobně postavené funkce, zítra to budou jejich zástupci, ředitelé odborů a vedoucí oddělení a skončíme u řidičů? Vše pod pláštěm placení z veřejných rozpočtů. A vrátíme se k nástěnkám, kde budou zveřejňovány výše odměn našeho pracujícího lidu a pracující inteligence?

Uvědomte si, že si dnes připadám jako bych měl připnutou Davidovu hvězdu. Ať jsem jaký jsem a dělám co dělám a jak to dělám je nepodstatné. Ovšem plivnout, kopnout nebo alespoň otřít si o mne špinavé boty je možné beztrestně. Zastavil se někdo z těch, co tuto kauzu vymyslel a nebo se na ni přiživuje, jaký příjem by vlastně měl mít člověk, který řídí a odpovídá za organizaci s téměř 11 000 zaměstnanci? Nebo jeho zástupci, či ředitelé krajů?

A srovnal to s jinými obdobně velkými organizacemi a rozebíral odměny tamějšího managmentu? Ne! Ale najdou se tací, kteří již spekulují, že když má generální ředitel pracovní odměny půl milionu, má krajský určitě 300 až 400 tisíc a okresní beztak 100 až 200 tisíc. Myslím, že si tady někdo lehkovážně zahrává s některými nízkými vlastnosti lidí, jako je závist apod.

Děkuji za rozhovor
Ivana Svitáková

Sdílet