Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MV: Štěpán dostal kázeňské odměny, výši nezveřejníme

Vzhledem k vyjádření ministra vnitra a posléze i generála Štěpána k vysokým odměnám, jsme oslovili ředitele odboru PR na MVČR a požádali ho o vyjádření.

Mgr. Pavel Novák:

V souvislosti s mediálním kauzou udělených odměn na MV je spojováno několik záležitostí dohromady. Je třeba rozlišovat odměny kázeňské, které jsou udělovány na základě splnění mimořádných pracovních úkolů, mezi které v případě gen. Štěpána patří mimojiné zvládnutí srpnových povodní, příprava rozpočtu na rok 2011 a krizové řízení HZS s ohledem na razantní snížení finančních prostředků a pak dále odměny pracovní.

Dotaz redaktora Vaculíka na ministra Johna byl směřován na odměny ke konci roku bez rozdílu typu a konkrétního měsíce. Na gen. Štěpána byl týmž redaktorem směřován dotaz na odměny v měsíci prosinci. Ano, pan gen. Štěpán obdržel ve druhém pololetí roku 2010 několik pracovních a řádně odůvodněných kázeňských odměn, jak sám uvádí ve zmiňovaném rozhovoru. Jednotlivé výše odměn s ohledem na ochranu osobních údajů dle zákona nebudeme komentovat a zároveň můžeme vyloučit, že by v měsíci prosinci obdržel jakékoliv odměny blížící se částce půl milionu korun.

V této souvislosti jsme na MV zaznamenali několik závažných úniků informací týkajících se osobních údajů prověřovaných osob, které jsme vyhodnotili jako bezpečnostní riziko, a kvůli kterému bude v příštích dnech podáno trestní oznámení.

Mgr. Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
MINISTERSTVO VNIT­RA

Sdílet