Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Střekova se bojí, že přijdou o hasičárnu

Zánik hrozí dobrovolným hasičům z ústeckého Střekova. Přijdou o střechu nad hlavou. Jejich požární zbrojnice totiž sídlí v objektu Českých drah. A to je problém!

Dráhy se totiž rozhodly, že budou postupně rozprodávat své nebytové prostory. Nabídly proto také k odprodeji komplex tří objektů u střekovského nádraží. V nich má sídlo právě Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Střekov.

Jeho starosta Antonín Bauer se zbrojnice nechce hned tak vzdát. Obvodní radnice ani sbor ale nemá na odkoupení objektu od drah peníze.

Bauer starší vysvětluje:

V nájmu jsme tu osm let. Už jednou jsme se museli stěhovat, když nás nový majitel objektu vyhodil. Stejnou situaci musíme řešit i nyní. Máme devatenáct členů včetně jednoho dítěte. Disponujeme dostatečnou technikou, že bychom mohli být hravě zařazeni do JPO V. a mohli bychom mít výjezdovou jednotku, ale to by pro radnici obnášelo další finanční dotace.

Přitom v garážích máme kromě hasičských stříkaček i nové kalové čerpadlo, motorový gumový člun, motorovou pilu a další vybavení. Hasičárnu máme poblíž vody. V době záplav jsme pomáhali stejně jako nyní se stavbou protipovodňové bariéry.

Drážní objekt si dobrovolní hasiči zvelebili a vedle garáže a dílny v něm mají i svou klubovnu. Teď existuje reálné nebezpečí, že hasiči o vše přijdou.

„Nevím kam bychom veškerou techniku uskladnili. Snad nám radnice pomůže a společně najdeme náhradní prostory. Zkoušíme se spojit i s vedením drah, ale nevidím to příliš růžově. Rádi bychom tu pochopitelně zůstali, ale pokud tento objekt na celkem lukrativním místě někdo koupí, budeme se muset vystěhovat,“ říká Tonda Bauer mladší.

Sbor Dobrovolných hasičů má přitom letitou tradici. V letošním roce by dobrovolní hasiči na Střekově měli oslavovat 115. výročí od svého založení. „Na nějaké oslavy ani nemáme pomyšlení. Přitom pravidelně děláme i akce pro děti. Teď máme ale úplně jiné starosti,“ říká smutně starosta SDH Střekov Antonín Bauer.

Text a foto: Honza Vraný

Sdílet