Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za žhářství podmíněný trest

Tříletým podmíněným trestem se čtyřletou zkušební dobou dnes potrestal Obvodní soud pro Prahu 9 šestadvaceti­letého muže z Prahy 9 za úmyslné založení tří požárů v domě ve Slévačské ulici na pražském sídlišti Lehovec.

Podle soudu založil dva požáry loni v listopadu a jeden letos v lednu. Všechny prý založil v domě, kde bydlel. Celková škoda, kterou způsobil, se vyšplhala na více než 1,725 milionu korun.

„Hrozně mě to mrzí. Nechtěl jsem ohrozit nájemníky. Mám špatné svědomí a vyčítám si to,“ uvedl mladík. Nebyl ale schopen odpovědět soudci na dotaz, proč požáry založil, dokonce si prý ani neuvědomoval své činy. „Dopustil jsem se toho, ale byl jsem ve všech případech pod vlivem alkoholu,“ podotkl.

První požár údajně založil loni 7. listopadu v noci ve vestibulu domu. Podle soudu zapálil reklamní letáky. Hned poté zazvonil na sousedku, aby zavolala hasiče, a sám šel požár hasit. K činu se prý odhodlal, když se s ním rozešla jeho dívka.

Podruhé podpálil staré noviny a letáky ve sklepních prostorách téhož domu o šest dní později. Opět pak zazvonil na sousedku a šel požár likvidovat. Hasiči Nouzu našli v bezvědomí v kabině výtahu, zřejmě se nadýchal zplodin. Škoda činila více než 341.000 korun.

Poslední a nejzávažnější požár založil podle verdiktu soudu letos 8. ledna krátce po půlnoci. Tentokrát ale nehasil. V přízemí domu si vybral kabinu výtahu, ve které podpálil staré noviny. Výtah poté odjel do vyšších pater. Nouza tedy odešel do bytu, kde bydlel s matkou a sestrou. Oheň poničil celý výtah i stěny domu a kabeláž. Hasiči navíc museli evakuovat 72 nájemníků. V tomto případě způsobil škodu za téměř 1,4 milionu korun.

„Uvědomil jsem si vždycky pozdě, že by se někomu mohlo něco stát, a to až poté, co jsem to udělal,“ litoval svého jednání. Soud přihlédl k polehčujícím okolnostem, mezi nimiž bylo přiznání obžalovaného, jeho upřímná lítost a dosavadní bezúhonnost. Navíc se před třemi měsíci začal ambulantně léčit v protialkoholní poradně a slíbil, že škodu zaplatí. Podle znalců netrpí žádnou psychickou poruchou ani deviací, jako je pyromanie.

Obžalovaný se po rozhodnutí soudu vzdal odvolání, státní zástupce si ale ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

<a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=2949“ target=>Článek o požáru ze 13. 11. 2004
<a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=3122“ target=>Článek o požáru z 8. 1. 2005
Sdílet