Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další úraz v lese, tentotkrát s velmi těžkým zraněním

Dne 7. 3. 2011 ve 12:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže zavaleného stromem v lese u Malenovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a speciálem lezecké skupiny Land Rover. K posílení vyjela také jednotka městských hasičů ze Zlína. Ze stanice vyjel na místo také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že při lesních pracích a těžbě dřeva došlo k těžkému zranění jednoho z dělníků.

Při těžbě dřeva položili lesní dělníci více než třicetimetrový buk. Při jeho odvětvování došlo v poryvu větru k vyvrácení dalšího menšího stromu, který muže zasáhl. Ten utrpěl mimořádně těžké zranění pravé nohy a zůstal zaklíněný pod prvním stromem. Další dělník zůstal u zraněného, třetí potom přivolal pomoc a běžel záchranářům naproti k příjezdové cestě.

Hasiči byli na místě za dvanáct minut. Své vozy museli odstavit na jediné příjezdové komunikaci a zbylých asi 200 metrů dojít pěšky. Hasiči si sebou z aut vzali veškeré potřebné vybavení na záchranu, vyproštění i poskytnutí první pomoci.

Lesní dělník čekal u cesty a hned navedl záchranáře k místu pracovního úrazu. Po několika minutách dorazila posádka zdravotnické záchranné služby a společně se rozběhla akutní pomoc. Muž byl postupně stabilizován a po podání nezbytných tišících medikamentů byl hasiči vyproštěn. Během fixace nohy upadl dělník do bezvědomí a záchranáři ho museli krátkou dobu oživovat s podporou dýchání. Po dalším ošetření byl naložen do nosítek a hasiči přenesen do sanitního vozu.

Od počátku bylo zřejmé, že zranění je velmi vážné a lékař nechal na místo povolat vrtulník zdravotnické služby. Po více než hodinové lékařské péči a stabilizaci byl pacient připraven k transportu. Po naložení do vrtulníku byl přepraven do nemocnice v Brně. Případ na místě šetřila policie.

Jeden z mladších dělníků byl událostí velmi psychicky otřesen. Velicí důstojník směny mu jako proškolený odborník poskytl nezbytnou posttraumatic­kou péči.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet