Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Petr Holuša : Výsledky hasičského stovkování

Je za námi a v zásadě se domnívám, že jej rozhodně můžeme považovat za úspěšné. Návštěvníci, soutěžící i hosté mohli shlédnou opravdu vynikající souboje v obou dospělých kategorií, kde se to v zásadě dalo čekat, ale možná trošku překvapivě také v kategorii žáků. Celý den byl tak propagací nejen hasičů, ale především požárního sportu. Autor: Petr Holuša –

Co se týče programu snažili jsme se rozložit doprovodné akce rovnoměrně na dopoledne i odpoledne, ale je nutno přiznat, že zejména dopolední program zaměřený na děti přilákal velké množství návštěvníků, což ostatně dokumentují naše fotografie.
Kromě samotné soutěže na 60 metrů s překážkami patřil k vrcholům dopoledního programu zásah hasičů historickou ruční stříkačkou taženou koňmi z SDH Plesná v dobových stejnokrojích, soutěže pro děti a výstava současné a historické požární techniky, která ostatně probíhala celý den.

Pokud se vrátíme k soutěžím žáků, můžeme zde nalézt některé pozoruhodné výkony.
Zejména bych vyzdvihl bitvu dvou členek pořádajícího SDH Pustkovec Kateřiny Harbistové a Markéty Packové.
Obě dokázaly zaběhnou čas pod 16 s o vítězství pak rozhodl vynikající pokus Katky ve druhém kole v čase 15,52.
V chlapcích pak vybojoval premiérové vítězství zástupce SDH Mniší Milan Hrabovský časem 17,33 před dvěma zástupci Michálkovic.

To jsme již překročili poledne a na start se chystaly ženy.
Budeme-li objektivní pak celý závod jednoznačně patřil Monice Sedlaté z SDH Kvasiny, která má letos vynikající formu a vlastně tak navazuje na výkon z Mistrovství republiky 2001, kde však běžela mimo závod. Svou suverenitu potvrdila již v základním kole, kdy nadělila ostatním soupeřkám více než 1 sekundu a to je opravdu propastný rozdíl.
Ve vyřazovacích soubojích pak běžela jen tak, aby zvítězila a ušetřila si síly na závěrečné finále.
Ani zde nezaváhala a s jistotou si časem 17,77 doběhla pro premiérové vítězství v tomto závodě. Marcela Rezková z Moravského Berouna sice dosáhla ve finále času 18,60, ale ani to na vítězku nestačilo.
Třetí Jana Nádvorníková z SDH Desná byla příjemným překvapením celé soutěže.

Přibližně hodinová přestávka byla mimo jiné vyplněna ukázkou práce HZS Ostrava z domovské stanice v Porubě. Uhašení hořícího osobního automobilu bylo opravdu nadmíru efektní a efektivní a přilákalo mnoho zvědavců.


Ve tři hodiny začala soutěž pro 91 mužů z celé ČR. K největším favoritům patřili zástupci Plzně, domácí Ostravy a SDH Horní Poříčí.
A většina favoritů to také potvrdila, byť čas na postup mezi dvanáct nejlepších 17,79 byl nesmírně tvrdý a znamenal stop také například pro Ladislava Janečka z Horního Poříčí, kterému jeho pokusy nevyšly.
Zato jej však zastoupil Dušan Škaroupka se stejného sboru, který se srdnatě probil až do semifinále.
Zde se však, ostatně jako všichni, musel sklonit před uměním českého rekordmana Jardy Hrdličky.
Ten procházel celou soutěží se stejnou suverenitou jako předtím Monika Sedlatá u žen. V semifinále, kdy již bylo rozhodnuto, vyklusával do cíle v čase 16,79 a byl tak jednoznačně největším favoritem na zisk nejcennější příčky.


Do finále se dále probil Hrdličkův kolega Pavel Sloup, oba z Plzně. A možná překvapením byla účast Martina Kulhavého z Radimovic, který se postupně zlepšoval až na 17,25 v semifinále.


Ostraváci vesměs zaváhali na rozdělovačích a do finále se nepodívali. Start tohoto vrcholu Hasičského stovkování se opět odehrával pod taktovkou Jardy Hrdličky. Již u rozdělovače měl patrný náskok, avšak zaváhání na něm jej stálo první místo. Když se vracel k rozdělovači, aby uhájil alespoň druhé místo, přehnal se kolem něj Pavel Sloup a zajistil si vítězství. Aplaus po finále však patřil všem jeho účastníkům.

Tolik k samotnému průběhu soutěže. Samozřejmě se tento první ročník neobešel také bez jistých problémů. Některé drobné ovlivnily i soutěže, např. dva závodníci museli opakovat v druhém kole své pokusy, a některé zůstaly od závodu zcela odfiltrovány, jako když jedna nejmenovaná politická strana chtěla využít této akce k předvolební kampani.



Jako jeden z pořadatelů nechci slibovat, že se příští ročník opravdu uskuteční. Zatímco u většiny akci spíše připomínáme sponzory, kteří nám pomohli v pořádaní akce, tak zde musím prohlásit, že bez Úřadu městského obvodu Ostrava-Poruba a HZS Moravskoslezského kraje, a koneckonců ani bez Okresního sdružení hasičů ČMS Ostrava, se tato akce prostě udělat nedá. Bylo by to zcela nad časové, organizační a finančního možností našeho sboru v Pustkovci. Kupodivu bylo shánění opravdových sponzorů nakonec jednodušší než jsme se domnívali a tak i těm děkuji za podporu a důvěru v náš projekt.



Tedy ještě jednou, pokud bude u nás ve sboru vůle vytvořit další ročník a pokud nás podpoří instituce, z kterými jsme již spolupořádali letošní ročník, pak se možná dočkáme i v roce 2003. K tomu budeme potřebovat vaše ohlasy, názory a připomínky. Sami jsme odhalili množství chyb, ale některé prostě jako pořadatelé vidět nemůžeme. Proto nám prosím kontaktujte, jak pomocí e-mailu, tak osobně na soutěžích.

Ať nám požární sport vzkvétá.





Autor: Petr Holuša
Sdílet