Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry trávy neustávají, hoří všude

Požáry v přírodním prostředí neustávají a hasiči Zlínského kraje nadále každý den vyjíždí k hlášeným případům. Jen během pondělí zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči na šesti místech ve Zlínském kraji. Za poslední tři týdny hasiči likvidovali 25 takových požárů.

Nadále jsou zjišťovány případy nezodpovědného chování majitelů pozemků, případy zakázaného plošného vypalování porostu a neuhlídaného spalování odpadu při větrném počasí apod.

17:42 – Hulín
Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela s jednou cisternou, posílena o jednotku dobrovolných hasičů z Hulína, k hlášenému požáru trávy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Chrášťany došlo k zasažení plochy asi 10 × 10 metrů. Hasiči zabránili dalšímu rozšíření.

17:24 – Březnice
Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela s jednou cisternou na hlášený požár. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o malý požár při pálení klestu.

15:45 – Bystřice pod Hostýnem, Chvalčov
Tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Chvalčova vyjely na hlášený požár v přírodním prostředí. Po dojezdu bylo zjištěno, že došlo k požáru trávy a mladého porostu.

Požárem zasažená plocha byla odhadnuta asi na 80 × 40 metrů. Majitel pozemku z místa požáru odešel domů, kde byl později nalezen vyšetřovatelem. Tam se také ukázalo, že po vyzutí holínek měl muž popáleninu na noze, která musela být ošetřena. Hasiči mezitím několika proudy vody požár lokalizovali a postupně uhasili před jeho dalším rozšířením

Vyšetřování ukázalo, že majitel na pozemku pálil odpad, když došlo vlivem větru k rozšíření na suchou trávu. Přestupkové jednání bylo řešeno na místě v blokovém řízení.

11:40 – Šanov
Tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů ze Slavičína a Šanova vyjely na hlášený požár v přírodním prostředí. Po dojezdu bylo zjištěno, že došlo k požáru trávy na soukromém pozemku. Majitelé se marně snažili požár uhasit, ale byl nad jejich síly a museli zavolat hasiče. Pomocí několika proudů vody byl požár postupně uhašen. Zasažen byl úsek dlouhý asi 50 metrů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína majitel uvedl, že pomocí motorové pily řezal stromky a náletové dřeviny, ve kterých byly údajně hřebíky. Od jisker mělo dojít k požáru. Vyšetřovatel však na místě nalezl několik ohnišť a přestupkové jednání bylo řešeno na místě v blokovém řízení.

11:36 – Uherský Ostroh
Dvě jednotky profesionálních hasičů z Uherského Hradiště a Veselí nad Moravou vyjely na hlášený požár. Průzkumem bylo zjištěno, že došlo k požáru suchého travního porostu v sadu ovocných stromů, a to na ploše asi 70 × 30m. Na místě byl uživatel pozemku, který se snažil společně se sousedem požár hasit před příjezdem jednotek.

Několika proudy vody se hasičům podařilo zastavit další šíření plamenů a požár byl postupně zlikvidován. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo zjištěno, že došlo k nedovolenému plošnému vypalování porostu a přestupce byl vyřešen na místě v blokovém řízení.

08:49 – Havřice
Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela znovu na hlášený požár v blízkosti železniční tratě. K místo požáru se hasiči museli dostat přes areál zbrojovky a následně zasáhnout proti požáru pražců. Hromada byla rozebrána a posupně uhašena. O události byl informován majitel.


Karlovarský kraj:

Slunečné počasí a vyschlá tráva po zimě způsobuje stále častější požáry trávy. Jen za pondělí jich hasiči v kraji likvidovali osm. I když jsou zatím bez škody, například požár u Libé na Chebsku včera zasáhl plochu 3000 metrů čtverečních. Vítr může tyto požáry velmi rychle rozšířit a ty pak mohou zasáhnout i lesní porosty.

K požárům trávy včera hasiči vyjížděli v Ostrově, Vintířově, Rotavě, Karlových Varech, Chebu a dvakrát v Chodově. Kromě toho zasahovali v Habartově u požáru odpadu v kontejneru a u požáru sazí v komíně v Toužimi.


Liberecký kraj:

V pondělí 7. března 2011 v odpoledních hodinách zasahovali hasiči na území okresu Česká Lípa u tří požárů v přírodě. K dalším třem požárům vyjížděli také hasiči z okresu Jablonec nad Nisou a profesionálové z Turnova.

Hořící louku na ploše 200 × 50 metrů a tři balíky staré slámy v části Jezvé obce Stružnice hasili po 13. hodině profesionální hasiči z České Lípy spolu s místní dobrovolnou jednotkou a českolipskými dobrovolnými hasiči.

Požár zachvátil také louku o rozměrech 300 × 300 metrů v části Kuřivody obce Ralsko. Oheň byl uhašen čtyřmi vodními proudy.

Krátce před 15. hodinou byl ohlášen požár hrabanky a lesního porostu v části Zakšín obce Dubá. Požár uhasila dobrovolná jednotka hasičů z Dubé dvěma vodními proudy.

Na území obce Malá Skála začala před 16. hodinou hořet louka po pálení klestu na soukromém pozemku. Požár uhasili až dobrovolní hasiči z Malé Skály, Líšného a profesionálové z Jablonce nad Nisou.

Hořící suchou trávu v areálu nádraží v Turnově hasili vysokotlakým vodním proudem profesionálové z Turnova.


Hasiči z HZS Náchod a JSDH Náchod – město zasahovali 8. 3. u požáru v oblasti Pozděnova kopce.


Foto: HZS ZLK, SDH Chodov, JSDH Náchod

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet