Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Černý víkend ultralightů

Tragický víkend zažili piloti ultralehkých letadel na Královéhradecku. Během tří dnů došlo ke zřícení dvou letadel a usmrcení jedné osoby.

První nehoda ultralehkého letadla se stala dne 23. září 2005 ve 14:49 hodin na letišti v Jaroměři – Josefově na Náchodsku. Z dosud neznámých příčin došlo ke zřícení ultralehkého letadla a těžkému zranění pilota. Hasiči ze stanice Jaroměř zajistili stroj proti požáru odpojením akumulátoru a za použití sorbentu zasypali uniklý letecký benzín v prostoru pilotní kabiny. Příčiny nehody šetří Policie ČR a Ústav pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod.

Dne 25. září 2005 ve 14:48 hodin byla na operační středisko hasičů v Hradci Králové nahlášena nehoda ultralehkého letadla v Blešně u Hradce Králové. Letadlo se zřítilo do pole a ihned začalo hořet. Pilot letadla nehodu nepřežil. Profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové a dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem provedli likvidaci požáru stroje a ve spolupráci s Policií ČR zajistili místo nehody. Příčiny neštěstí šetří Policie ČR a Ústav pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod. (foto)

nstržm. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet