Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili manipulaci se zvířaty

V úterý 8. března se směna B ze stanice HZS MSK v Bílovci zúčastnila odborné přípravy zaměřené na manipulaci se zvířaty. Hasiči využili povinnosti chovatele očkovat svá zvířata a mohli si tak vyzkoušet nástrahy i taktiku v případě nutnosti přesunu především dobytka.

Příslušníci směny si postupně vyzkoušeli lasování a následné přitažení býků, včetně jejich částečného znehybnění. Celý výcvik byl prováděn pod dohledem majitele chovu a veterináře, který takto znehybněna zvířata naočkoval.

Poté, co hasiči dokončili činnost s býky, vyzkoušeli si rovněž znehybnění ovcí a manipulaci s koňmi. Především u koní se výrazně projevilo pozitivum práce s uvolněnou výstrojí – koně např. na hasiče bez přileb reagovali o poznání klidněji a jejich vyvádění ze stájí i pohyb po dvoře se jevil snadnější.

Právě bílovečtí hasiči zasahovali 13. června loňského roku u požáru kravína o velikosti přibližně 20×60 metrů ve Studénce. Hasiči při tomto zásahu vyvedli do bezpečí osmdesát krav, ani jedno ze zvířat nebylo zraněno.

info: HZS Nový Jičín

Sdílet